15. oktoober 2004 kell 13:42

Trichet: nafta hind ohustab eurotsooni kasvu

Euroopa keskpanga president Jean-Claude Trichet möönis täna, et nafta kõrge hind ohustab eurotsooni majanduskasvu.

?On tõsi, et nafta hinna tõus ja teadmatus, kuhu see edasi liigub, suurendavad ebakindlust,? ütles Trichet. Eurotsooni majanduskasv oli viimased neli kvartalit keskmiselt 2,1% ning kasv jätkub ?samas tempos,? ütles Trichet. Varem prognoosis Trichet tuleval aastal majanduskasvu kiirenemist.

Septembris ennustas Euroopa Keskpank 1,9% ja tuleval aastal 2,3-protsendilist majanduskasvu, kuid tõenäoliselt on need prognoosid liiga optimistlikud, vahendab Bloomberg. Rekordiliselt kõrge nafta hind jahutab globaalse turu nõudlust, seab surve alla investeeringud ja eratarbimise. Vähemal kaheksa viimasel nädalal avalikustatud raportit on kinnitanud majanduskasvu aeglustumist Euroopas. Tööpuudus Euroopas on tõusnud viimase viie aasta kõrgeimale tasemele 9 protsendile.

Ka Euroopa Komisjon plaanib oma 2005. aasta majanduskasvu prognoosi kärpida, kuna nafta hinna tõus ja maailma majanduskasvu aeglustumine pärsivad ekspordist kannustatud majanduskasvu toibumist. 26. oktoobril avalikustatava raporti järgi kasvab 12 eurotsooni riigi 9 triljoni dollari suurune majandus tuleval aastal 2,1% aprillis prognoositud 2,3% asemel, vahendab Bloomberg.

Hetkel kuum