Ülo Toomsalu • 27. oktoober 2004 kell 6:10

ÄL: Eesti on autode arvu poolest 27. kohal maailmas

ÜRO asetas Eesti autode arvu poolest tuhande elaniku kohta kõrgele kohale.

Kokku tuleb raporti kohaselt Eestis tuhande inimese kohta 353 autot, vahendab Ärileht internetiportaali Estonia Online uudist. Sellise tulemusega jääb Eesti Iirimaa ning Saudi Araabia vahele.

Esimesel kohal on tabelis Ameerika Ühendriigid, kus iga nelja elaniku kohta (lapsed kaasa arvatud) tuleb kolm autot.

USA on ka maailma suurim autotootja. Rahvusvahelisi autoehitajaid koondava organisatsiooni OICA andmetel toodeti eelmisel aastal USAs 12 miljonit autot. Ühendriikidele järgnevad Jaapan 10,3 miljoni ning Saksamaa 5,5 miljoni sõidukiga.

Peale Prantsusmaa (autotoodang aastas 3,6 miljonit) ei mahu ükski neist ÜRO tabeli esikümnesse, kui kõne all on autode arv elanikkonna kohta. Teise koha on tabelis hõivanud hoopis Luksemburg, kus tuleb iga tuhande elaniku kohta 686 sõidukit.

Kui Luksemburgis, kus on maailma kõrgeim sissetulek inimese kohta, võib niisugust tulemust oodata, siis rohkem paneb kulme kergitama Malaisia kolmas koht (641 autot tuhande elaniku kohta). Analüütikud viitavad siin Malaisia suhteliselt suurele rahvaarvule (23 miljonit) ning kõrgele SKP-le (ostujõu pariteeti arvestades 117 000 krooni ehk 7500 eurot inimese kohta). Samuti asub Malaisia lähedal suurtele autotootjatele nagu Hiina, Jaapan ning Lõuna-Korea.

Samal ajal on Jaapan, kus valmivad sellised margid nagu Toyota, Honda ja Nissan, autode arvu poolest tuhande elaniku kohta alles 11. kohal. BMW, Mercedese ja Volkswageni sünniriik Saksamaa jääb 14. positsioonile.

Hetkel kuum