Raivo Sormunen • 28. oktoober 2004 kell 22:00

Suured laovarud võtsid naftalt pingeid

USA nafta laovarude ja Hiina intresside tõus viis Londoni rahvusvahelisel naftabörsil nafta hinna kahe viimase kuu suurimasse langusse.

Ühendriikide energeetikaministeerium teatas kolmapäeva õhtul, et riigi kütusevarud kasvasid möödunud nädalaga 3,9 miljoni barreli võrra tasemeni 283,4 miljonit barrelit. Uudisteagentuuri Bloomberg andmeil ületas varude kasv prognoosi neljakordselt ja leevendas läheneva talve eel kütteõli varude langust.

Lisaks aitas musta kulla hinna langusele kaasa Hiina keskpank, mis tõstis eile esimest korda viimase üheksa aasta jooksul intressmäärasid, püüdes sellega jahutada inflatsioonitempot. Kõrgemad intressid võivad alandada Hiina majanduskasvu ja vähendada sellega nõudlust nafta järele. Maailma rahvarohkeimas riigis peaks tänavu nafta impordimaht ulatuma 110 miljoni tonnini ehk 21% suurema numbrini kui mullu. Kokku võrdub see maailma kaheksa-üheksa päeva naftatoodanguga.

Londonis langes naftabarreli detsembrikuu lepingu hind kolmapäeval 51,56 dollarilt 49,45 dollarini, samas kui päevasiseselt oli ära käidud koguni 51,95 dollaril ehk uuel kõigi aegade kõrgtasemel. Eile odavnes naftabarrel veelgi, liikudes pärastlõunal 48,50?48,60 dollaril.

Maaklerite sõnul oli turul näha, kuidas riskifondid taganesid naftapositsioonidest ja otsisid uusi investeerimisvõimalusi aktsiates ja valuutas.

Nafta hind on tänavu tõusnud ühelt poolt nõudluse kasvu, teisalt Iraagi, Venemaa ja Nigeeria tootmismahte tabanud ajutiste löökide tõttu umbes 70% võrra.

Hetkel kuum