Alvar Jõgeva • 31. oktoober 2004 kell 22:00

Hansapanga tulemused jätsid külmaks

Hansapanga aktsia hind jäi reedel muutumatuks, panga oodatust paremad majandustulemused ostuhuvi ei tekitanud.

Hansapanga kolmanda kvartali puhaskasum ulatus 762 mln kroonini. Kuus Äripäeva küsitletud analüütikut ootasid keskmiselt 695,7 mln krooni suurust kasumit.

Raporti lähemal uurimisel parandasid tulemust erakorralised tulud, kokku 54,8 mln krooni ulatuses. Nende mahaarvamisel ületas kasum vaid veidi analüütikute ootuseid. Lisaks on Hansapanga aktsia läbi teinud kiire tõusu, seega olid head majandustulemused juba hinna sisse arvatud. Reedel ulatus aktsia käive 27,2 mln kroonini, hind püsis muutumatult 123,61 kroonil.

Hansapanga Grupi kolmanda kvartali head majandustulemused tagasid kiire tegevusmahtude kasv, hea kuluefektiivsus ja Läti äriüksuse suurepärased tulemused. Hansapanga laenuportfell kasvas aastaga 35%, hoiuste kasv oli tagasihoidlikum, ulatudes 22 protsendini. Hoiuste aeglasem kasv seletab panga hiljutise võlakirjaemissiooni korraldamise vajalikkust. Kolmandas kvartalis oli Hansapanga kulu-tulu suhe 42,9%, mis ületas tugevalt panga finantseesmärki (50%). Kui Läti äriüksuse erakorralised tulud maha arvata, kasvas puhaskasum lõunanaabrite juures peaaegu kaks korda.

Negatiivse poole pealt võib tuua intressimarginaali languse. Hansapanga puhas intressimarginaal langes 3,3 protsendile. Arvestades viimaseid arenguid eluasemelaenude turul, tundub, et intressimarginaal langeb veelgi. Samas võib üldine intressitõus Euroopas kaasa tuua marginaali suurenemise, kuna klientide arvelduskontodel olev odav raha suudetakse kallimalt välja laenata. Arvelduskontode maht oli kolmanda kvartali seisuga 54 miljardit krooni, kuid nendele makstav intress on väga madal. Seega kardetud intressitõus peaks panga kasumile positiivselt mõjuma.

Tallinna börsil koondus põhitähelepanu Hansapanga aktsiale, teiste väärtpaberite käive jäi väga madalaks, ulatudes vaid 0,69 mln kroonini. Sarnaselt Hansapanga aktsiale ei muutunud ka Norma ja Eesti Telekomi väärtpaberi hind.

Hetkel kuum