Raivo Sormunen • 7. november 2004 kell 22:00

Harju Elektri aktsial uus hingamine

Möödunud teisipäeval korralike kolmanda kvartali tulemustega välja tulnud Harju Elektri aktsia tõusis reedel 4,4% ning jõudis kõigi aegade kõrgeimat taset tähistava 130,65 kroonini. Pärast kvartalitulemuste avaldamist on aktsia hind tõusnud kokku ligi kümme krooni ehk 8%.

Aktsia eelmine hinnarekord (129,08 krooni) pärineb märtsi lõpust. Pärast seda on ettevõte maksnud investoritele 4 krooni dividendi aktsia kohta ja aktsia käis suve hakul ära ka 105 kroonil. Aktsia hinna tõusu pärast ei maksa kulme kergitada. Imelik on vaid, et see nii kaua viibis ning kohe pärast tulemuste avaldamist ei toimunud. Kohaliku aktsiaturu pikka reageerimisaega ja madalat likviidsust arvestades võib sellest aga aru saada.

Harju Elektri kolmanda kvartali käibekasv oli enam kui kahe aasta kiireim, ulatudes 47%ni. Kuna ettevõtte puhaskasum sõltub peamiselt firma bilanssi kuuluva PKC Groupi aktsiate väärtuse muutusest, väärib märkimist ettevõtte ärikasumi hüpe 6,2 miljonilt 14,1 miljoni kroonini.

Harju Elektrile kuuluvad 1,86 miljonit PKC Group aktsiat maksavad praeguse 10eurose turuhinna alusel 291 miljonit krooni ehk ligi 54 krooni aktsia kohta. See tähendab, et ettevõtte enda väärtust hinnatakse 77 kroonile aktsia kohta. Juhul, kui Harju Elekter suudab lõppenud kvartalis saavutatud ärikasumi rentaablust tulevikus hoida, võib ettevõte viia oma aastase ärikasumi 40?50 mln kroonini, mille kõrval poleks aktsia praegune hind kuigi kõrge. Samas aga, kuna täna noteeritakse börsil Harju Elektri aktsiaoptsiooni programmis osalenud töötajate 200 000 uut aktsiat (uueks aktsiakapitaliks 5,6 miljonit aktsiat), väheneb iga aktsia tähtsus 3,6% võrra ehk kasum läheb jagamisele suurema arvu aktsiate vahel. Juhul, kui uued aktsionärid oma aktsiaid turule müüma ei torma, ei tohiks see aktsia hinnale negatiivset mõju avaldada.

Möödunud reede õhtul avaldatud Merko Ehituse majandustulemused tekitavad vastakaid tundeid. Ühelt poolt peaks investoreid rõõmsaks tegema rekordiline kvartalikasum, teisalt teeb käibekasvuta kasumikasv ettevaatlikuks.

Hetkel kuum