• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kavandatav maamaksu tõus mõjutab kõige rohkem Tallinna

  Praegu arutlusel olev maamaksu seaduse eelnõu näeb ette, et maamaksu miinimummäär tõstetaks 0,1 protsendilt 1 protsendile, suurim võimalik määr jääks endiselt 2,5 protsendile.
  Hetkel on Eestis 26 valda, kus maksumäär jääb alla 1 protsendi, seetõttu mõjutaks määra tõus umbes kümnendiku Eesti valdadest. Eriti tugevalt mõjutab maamaksu tõus Tallinna, kus praegu tuleb maksta 0,6protsendist määra. Seaduse vastuvõtmine tähendaks 2/3 suurust maamaksu tõusu tallinlastele.
  ?Antud süsteemis on see üldise määra tõstmine enam-vähem Tallinna probleem,? sõnas rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro.
  Rahandusministeerium põhjendas väljakäidud ideed sellega, et maamaks peaks peegeldama võimalikult otseselt maa turuhinda. Kuna maamaks on sisuliselt omandimaks, siis peaks maksma rohkem see, kelle maa hind on suurem.
  ?Kui alumine piir on nii madal, siis seal, kus maa hind on kõrgem, paned madaldatud määra, ja siis ei sõltu maamaks enam maa hinnast,? lisas Oro. Tema sõnul on hetkel olukord selline, et mida kaugemale minna Tallinnast, seda kõrgemale läheb maamaksu määr, sest madalamaks läheb maa hind. Mitmes kohas on määr ka maksimaalsel tasemel ehk 2,5 protsenti ning neid kohti, kus see on üle kahe, on väga palju.
  Mitmes omavalitsuses on pärast eelmist maa korralist hindamist maamaksumäära alandatud ja nii maksavad inimesed juba pea kümnendat aastat sama suurt maksu, kuigi nende maa väärtus on selle aja jooksul tunduvalt kasvanud.
  Rahandusministeeriumi üldine seisukoht on, et igasuguseid maksuerisusi peaks olema võimalikult vähe. Ka maamaksuga seoses on öeldud välja seisukoht, et ideaalne oleks üks üleriigiline maksumäär.
  Tallinna jaoks tähendaks maamaksumäära tõus aastas ligi 80 miljonit krooni lisatulu, praegu laekub maamaksust umbes 120 miljonit krooni aastas. Samas võiks linn juba praegu soovi korral maamaksu, mille määra kinnitab igal aastal kohalik omavalitsus, tõsta kuni 2,5 protsendini.
  Arco Investeeringud elas üle üheksakordse maamaksu hinnatõusu nende arendatavas Veskimöldre rajoonis, kuna kohalik omavalitsus hindas maa ümber. ?Eelmisel aastal tõusis Veskimöldres maamaks üheksa korda,? kinnitas Arco Investeeringute juhatuse esimees Veiko Pedosk. Tema sõnul ollakse sellise omavalitsuse dikteeritud hinnatõusu vastu kaitsetud.
  Tallinna maa-ameti juhataja Ahto Eesmäe sõnul Tallinna praeguse linnavalitsuse koalitsioonileppes mingit punkti maamaksu kohta ei ole. ?Eelmises koalitsioonileppes oli kirjas, et säilitatakse see vähemalt elamumaa osas,? lisas ta.
  Rahandusministeeriumis valminud maamaksuseaduse eelnõu peaks hakkama kehtima 2006. aastast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Teder: raha räägib. Endiselt
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Mõnedes Euroopa riikides on jätkuvalt esiplaanil äri- ja majanduslikud huvid, mitte sõda Ukrainas. Ja seda täiesti avalikult, kirjutab endine õiguskantsler Indrek Teder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA uute kodude müük langes 9 aasta kiireimas tempos Kõrged laenuintressid survestavad nõudlust
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
USAs langes uute kodude müük aprillis viimase üheksa aasta kiireimas tempos, nõudlust mõjutasid negatiivselt kõrge inflatsioon ning kodulaenu intresside hüppeline tõus, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Töötajad peavad mainekaks tööandjaks energiafirmat, tudengid Microsofti
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Töötavate inimeste jaoks on kõige atraktiivsemad tööandjad riigi või kohaliku omavalitsuse infrastruktuuriettevõtted, tudengid hindavad Microsofti Eesti arenduskeskust, LHVd ja Pipedrive’i, näitab Kantar Emori tööandjate maine pingerida.
Irja Lutsari kogemus - kuidas juhtida, kui sulle soovitakse surma?
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.
Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar rääkis intervjuus, kuidas juhtida, kui sinu otsustega ei olda nõus ja sulle soovitakse halba. Lutsar rääkis, mida ta täna teeks juhina teisiti ning mida Eesti ühiskonnana peaks hädasti pandeemia-aastate kogemusega tegema.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.