Kavandatav maamaksu tõus mõjutab kõige rohkem Tallinna

Andris Feldmanis 08. november 2004, 00:00

Praegu arutlusel olev maamaksu seaduse eelnõu näeb ette, et maamaksu miinimummäär tõstetaks 0,1 protsendilt 1 protsendile, suurim võimalik määr jääks endiselt 2,5 protsendile.

Hetkel on Eestis 26 valda, kus maksumäär jääb alla 1 protsendi, seetõttu mõjutaks määra tõus umbes kümnendiku Eesti valdadest. Eriti tugevalt mõjutab maamaksu tõus Tallinna, kus praegu tuleb maksta 0,6protsendist määra. Seaduse vastuvõtmine tähendaks 2/3 suurust maamaksu tõusu tallinlastele.

?Antud süsteemis on see üldise määra tõstmine enam-vähem Tallinna probleem,? sõnas rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro.

Rahandusministeerium põhjendas väljakäidud ideed sellega, et maamaks peaks peegeldama võimalikult otseselt maa turuhinda. Kuna maamaks on sisuliselt omandimaks, siis peaks maksma rohkem see, kelle maa hind on suurem.

?Kui alumine piir on nii madal, siis seal, kus maa hind on kõrgem, paned madaldatud määra, ja siis ei sõltu maamaks enam maa hinnast,? lisas Oro. Tema sõnul on hetkel olukord selline, et mida kaugemale minna Tallinnast, seda kõrgemale läheb maamaksu määr, sest madalamaks läheb maa hind. Mitmes kohas on määr ka maksimaalsel tasemel ehk 2,5 protsenti ning neid kohti, kus see on üle kahe, on väga palju.

Mitmes omavalitsuses on pärast eelmist maa korralist hindamist maamaksumäära alandatud ja nii maksavad inimesed juba pea kümnendat aastat sama suurt maksu, kuigi nende maa väärtus on selle aja jooksul tunduvalt kasvanud.

Rahandusministeeriumi üldine seisukoht on, et igasuguseid maksuerisusi peaks olema võimalikult vähe. Ka maamaksuga seoses on öeldud välja seisukoht, et ideaalne oleks üks üleriigiline maksumäär.

Tallinna jaoks tähendaks maamaksumäära tõus aastas ligi 80 miljonit krooni lisatulu, praegu laekub maamaksust umbes 120 miljonit krooni aastas. Samas võiks linn juba praegu soovi korral maamaksu, mille määra kinnitab igal aastal kohalik omavalitsus, tõsta kuni 2,5 protsendini.

Arco Investeeringud elas üle üheksakordse maamaksu hinnatõusu nende arendatavas Veskimöldre rajoonis, kuna kohalik omavalitsus hindas maa ümber. ?Eelmisel aastal tõusis Veskimöldres maamaks üheksa korda,? kinnitas Arco Investeeringute juhatuse esimees Veiko Pedosk. Tema sõnul ollakse sellise omavalitsuse dikteeritud hinnatõusu vastu kaitsetud.

Tallinna maa-ameti juhataja Ahto Eesmäe sõnul Tallinna praeguse linnavalitsuse koalitsioonileppes mingit punkti maamaksu kohta ei ole. ?Eelmises koalitsioonileppes oli kirjas, et säilitatakse see vähemalt elamumaa osas,? lisas ta.

Rahandusministeeriumis valminud maamaksuseaduse eelnõu peaks hakkama kehtima 2006. aastast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing