• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kavandatav maamaksu tõus mõjutab kõige rohkem Tallinna

  Praegu arutlusel olev maamaksu seaduse eelnõu näeb ette, et maamaksu miinimummäär tõstetaks 0,1 protsendilt 1 protsendile, suurim võimalik määr jääks endiselt 2,5 protsendile.
  Hetkel on Eestis 26 valda, kus maksumäär jääb alla 1 protsendi, seetõttu mõjutaks määra tõus umbes kümnendiku Eesti valdadest. Eriti tugevalt mõjutab maamaksu tõus Tallinna, kus praegu tuleb maksta 0,6protsendist määra. Seaduse vastuvõtmine tähendaks 2/3 suurust maamaksu tõusu tallinlastele.
  ?Antud süsteemis on see üldise määra tõstmine enam-vähem Tallinna probleem,? sõnas rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro.
  Rahandusministeerium põhjendas väljakäidud ideed sellega, et maamaks peaks peegeldama võimalikult otseselt maa turuhinda. Kuna maamaks on sisuliselt omandimaks, siis peaks maksma rohkem see, kelle maa hind on suurem.
  ?Kui alumine piir on nii madal, siis seal, kus maa hind on kõrgem, paned madaldatud määra, ja siis ei sõltu maamaks enam maa hinnast,? lisas Oro. Tema sõnul on hetkel olukord selline, et mida kaugemale minna Tallinnast, seda kõrgemale läheb maamaksu määr, sest madalamaks läheb maa hind. Mitmes kohas on määr ka maksimaalsel tasemel ehk 2,5 protsenti ning neid kohti, kus see on üle kahe, on väga palju.
  Mitmes omavalitsuses on pärast eelmist maa korralist hindamist maamaksumäära alandatud ja nii maksavad inimesed juba pea kümnendat aastat sama suurt maksu, kuigi nende maa väärtus on selle aja jooksul tunduvalt kasvanud.
  Rahandusministeeriumi üldine seisukoht on, et igasuguseid maksuerisusi peaks olema võimalikult vähe. Ka maamaksuga seoses on öeldud välja seisukoht, et ideaalne oleks üks üleriigiline maksumäär.
  Tallinna jaoks tähendaks maamaksumäära tõus aastas ligi 80 miljonit krooni lisatulu, praegu laekub maamaksust umbes 120 miljonit krooni aastas. Samas võiks linn juba praegu soovi korral maamaksu, mille määra kinnitab igal aastal kohalik omavalitsus, tõsta kuni 2,5 protsendini.
  Arco Investeeringud elas üle üheksakordse maamaksu hinnatõusu nende arendatavas Veskimöldre rajoonis, kuna kohalik omavalitsus hindas maa ümber. ?Eelmisel aastal tõusis Veskimöldres maamaks üheksa korda,? kinnitas Arco Investeeringute juhatuse esimees Veiko Pedosk. Tema sõnul ollakse sellise omavalitsuse dikteeritud hinnatõusu vastu kaitsetud.
  Tallinna maa-ameti juhataja Ahto Eesmäe sõnul Tallinna praeguse linnavalitsuse koalitsioonileppes mingit punkti maamaksu kohta ei ole. ?Eelmises koalitsioonileppes oli kirjas, et säilitatakse see vähemalt elamumaa osas,? lisas ta.
  Rahandusministeeriumis valminud maamaksuseaduse eelnõu peaks hakkama kehtima 2006. aastast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Raadiohommikus: kuidas säästa kõrge elektri hinna juures kümneid tuhandeid eurosid?
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme inseneribüroo DeltaE juhatuse liikme ja energeetikaeksperdi Marti Arakiga, kuidas järjest kallima elektri juures vähem maksta. Samuti uurime, kui paljud kokkuhoiukohtadest on nii-öelda madalal rippuvad viljad, kui palju nõuavad need täiendavaid investeeringuid.