Raivo Sormunen • 11. november 2004 kell 22:00

Cisco alla, Ericsson üles

Kolmapäeval ei osanud USA aktsiaturud keskpanga baasintressitõstele positiivselt reageerida, kuna nafta hind tegi kerge tõusu.

Nõrkust näitas kolmanda kvartali tulemused avaldanud Cisco Systemsi aktsia, taandudes 6,6% ning sulgudes 18,44 dollaril. Teisipäeva õhtul teatas tehnoloogiagigant majandusaasta esimese kvartali kasuminumbri, mis ühtis analüütikute keskmiste ootustega, kuid tõdes, et käimasoleva kvartali käibeprognoos jääb alla turu ootustele. Investorid lugesid sellest välja, et ettevõtete investeeringuid infotehnoloogiasse võivad vähenda. Mõttele lisas kindlust investeerimispank Morgan Stanley, mis alandas mikrokiipide tootjate 2005. aasta käibeprognoose. Sektorit jälgiv Philadelphia Semiconductor Index langes 2,4%.

Euroopas kaalusid mandri suurima telekomikompanii Deutsche Telekom head majandustulemused üles Siemensi ja Telefonica nõrgad kvartalinumbrid.

Saksa telekomigigandi tugevad kolmanda kvartali tulemused ajendasid ettevõtet tõstma oma 2004. aasta kasumiprognoosi 2,5 miljardilt 3,2 miljardi euroni. Lisaks plaanib firma esimest korda pärast kolmeaastast pausi maksta dividende. Telekomifirma aktsia oli kella 17.30ks tõusnud Frankfurdi börsil 4,6%, 15,75 eurole. Nii Siemens kui ka Telefonica olid samal ajal vähem kui protsendises languses.

Põhjala börsidel vääris märkimist Ericssoni aktsia (+1,4%, 21,7 Rootsi krooni), kuna reitinguagentuur Standard & Poor?s tõstis ettevõtte pikaajaliste võlakohustuste reitingut BB+ peale. Otsus võib parandada investorite suhtumist Ericssoni vastu ja odavdada laenuraha.

Hetkel kuum