Sojaõlifutuurid on pakkunud parimat kaitset inflatsiooni vastu

Romet Kreek 12. november 2004, 00:00

Majanduse langustsükli ajal pole USAs aktsiatest abi inflatsiooni vastu, küll aga on sellega hakkama saanud toorainefutuuridest näiteks sojaõlifutuurid, leidsid Gary Gorton ja K. Geert Rouwenhost.

Gary Gorton Pennsylvania Ülikoolist ja K. Geert Rouwenhost Yale School of Managementist analüüsisid erinevate varaklasside tootlusi kui ka üksikute toorainefutuuride käitumist läbi majandustsüklite 1959. aasta maist kuni 2004. aasta märtsini.

Aktsiad on löönud probleemideta inflatsiooni majanduse tõustsükli ajal. Kuid majanduse langustsükli alguses on aktsiaturu tootlus olnud ajalooliselt negatiivne, seda ajal, mil inflatsioon on olnud kõrgeim. Langustsükli lõpus lööb aktsiaturu tootlus taas inflatsiooni. Langustsükli lõpus on koguni firmavõlakirjad saanud inflatsioonist paremini jagu kui aktsiad. Võlakirjad on inflatsiooni löönud ka majanduskasvu algusfaasis.

Toorainefutuurid on kõige parema tootlusega olnud majanduse tõusutsükli lõppfaasis. Ka majanduskasvu algusfaasis löövad veel toorainefutuurid inflatsiooni, kuid majanduslanguse ajal pole ka nendest kui varaklassist abi inflatsiooni löömiseks.

Siiski on toorainefutuuridel majanduse langusfaasi alguses üldistatuna ? erinevalt aktsiatest ja võlakirjadest ? positiivne tootlus. Majanduse langusfaasi lõpus on toorainefutuuride tootlus olnud seevastu negatiivne.

Üksikute toorainefutuuride lõikes on olukord erinev. Tavaliselt peetakse kulda heaks inflatsioonitõrjujaks. Paraku on suutnud kullafutuurid lüüa inflatsiooni vaid majanduslanguse lõpufaasis. Kõigil muudel aegadel on kollane metall jäänud alla inflatsioonile.

Toorainefutuuridest on kõigis neljas faasis saanud edukalt inflatsiooni löömisega hakkama meile väga eksootilised sojaõli futuurid. Majanduskasvu lõppfaasis on sojaõlifutuuride tootlus olnud 9,4 protsenti, võrreldes 4,6protsendilise inflatsiooniga. Majanduskasvu algusfaasis on vastavateks numbriteks olnud 9,5 ja 3,6 protsenti, majanduslanguse algusfaasis 37,2 ja 7,6 protsenti ning lõppfaasis 22,1 ja 5,4 protsenti.

Toornaftafutuurid on löönud inflatsiooni nii majanduse tõusufaasi alguses kui ka lõpus ning majanduslanguse algusfaasis, kuid majanduslanguse lõppfaasis on tootlus olnud miinus 21,3 protsenti.

Futuurid on tavainvestori jaoks küllaltki keerukad instrumendid. Varasemad tootlused ei pruugi esineda tulevikus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing