Sirje Rank • 25. november 2004 kell 22:00

Wallenbergid istuvad liiga mitmel toolil

Läinud nädalal avalikustatud muudatuste järgi saab SEB nõukogu esimehest Jacob Wallenbergist Investori nõukogu esimees. Ühtlasi jätkab ta SEB nõukogu liikmena. Jacobi ametikoha SEBs võtab üle tema nõbu Marcus Wallenberg, kes jätkab ka Investori tegevjuhina. Sellega on tema käes Wallenbergide sfääri kaks tõeliselt kaalukat tooli.

Investor on Rootsi mõjukaim investeerimisfirma, mille kaudu Wallenbergidel on kaalukas omanikuroll mitmes Rootsi suurfirmas.

Investeerimisfirma ei või oma mõju all olevale pangale liiga lähedal olla, meenutab konkureeriva Handelsbankeni juht Arne Martensson Rootsi majanduslehes Affärsvärlden läinud sajandi 30ndate aastate Kreugeri finantskrahhi. Martenssoni sõnul pole Handelsbankenil ja nn Handelsbankeni sfääri kuuluval investeerimisfirmal Industrivärlden ühte ja sama nõukogu esimeest olnud 30 aastat. Ka ei või ühe tegevjuht olla teise nõukogu esimees. Martensson imestab, kas Rootsi finantsinspektsioon on oma seisukohti kahel toolil istumisest muutnud.

?Siin võib tõepoolest tekkida insaideri problemaatika,? möönis ajelehele Dagens Industri Anders Ackerbo, Stockholmi börsijärelevalve juht.

Wallenbergid kinnitavad, et on võimalikest huvide konfliktidest teadlikud ning jälgivad hoolega, et midagi sellist ei juhtuks. Maiku keerulisest balansseerimisest annab läinud nädalal tulnud Scania pakkumine firma Ainax ülevõtmiseks, millele kuulub 24% Scania aktsiatest ning kus avalikkust teavitamata on osalust suurendanud nii Wallenbergide fond kui ka Investor. Marcus Wallenberg istub siin kolmel toolil korraga ? ta on Investori tegevjuht ning Wallenbergi fondi ja Scania nõukogu liige.

Olnuks Ainax börsifirma, kerkinuks insaideri küsimus. Ent praegugi tekib rida küsitavusi, sh Ainaxi aktsionäride huvide kaitsest, loetleb Dagens Nyheteri analüütik Bengt Carlsson. Formaalselt ei ole reegleid rikutud, ent tegemist on väga piiripealse juhtumiga.

Investor asutati 1916. a ning selle tüüri juures on mõne põgusa erandiga ikka olnud Wallenberg. Viimane vahe tekkis 1997. a, kui pere patriarh Peter Wallenberg (78) tagasi astus. Tema poeg Jacob on Investoris nõukogu esimehe toolil viienda põlvkonna esindaja.

Suguvõsa haaret aitab kindlustada Alice ja Knut Wallenbergi fond, mille aktsiaportfelli väärtus on 47,2 miljardit krooni (suuremad osalused Investor, Stora Enso, SKF, Scania, Ainax, SAS). Fondi nõukogu aseesimeheks saab Jacob Wallenbergi asemel tema noorem vend Peter Jr. Investori ja Wallenbergide fondi kaudu on dünastia esindatud kolmandiku Stockholmi börsi indeksi firmade nõukogudes.

Hetkel kuum