• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Säästude pangas hoidmine tähendab selget kaotust

  Äripäev on arvamusel, et käesoleva aasta viimastel kuudel kiirenenud hindade tõusu trend jätkub ka järgmise aasta esimesel poolel See soosib laenamist säästmise asemel.
  Lõppeval aastal on tarbijahinnaindeksit tagant lükanud toidukaupade, transpordi- ja eluasemeteenuste kallinemine. Olulist rolli mängib autokütuse hinnatõus, mille on põhjustanud nafta kõrge hinnatase maailmaturul ja Euroopa Liiduga liitumise järel toimunud aktsiisimäärade tõus.
  Järgmisel aastal mõjutab hinnakasvu elektri kallinemine, mis põhjustab mitmete teiste kütteliikide hindade tõusu. Erandiks on maagaas, mis Eesti Gaasi kavade kohaselt kallineb 2006. aastal. Lisaks tõuseb Tallinnas vee hind.
  Kuigi äriklientide jaoks on elektri hinnamuutus kõige väiksem, võib see olla erinevatele ettevõtetele hea põhjendus hinnapoliitika muutmiseks.
  Inflatsioonitempo kiirenemine avaldab survet tööjõukuludele ja palgakasvu kiirenemine mõjutab omakorda hindade kasvu positiivselt. Avanenud tööturg on töövõtjatele mänginud kätte parema positsiooni palgakõnelusteks.
  Mis siis räägib hinnatõusu vastu? Nafta on viimastel päevadel maailmaturul odavnenud ja kui see jätkub, siis odavneb autokütus ka Eestis. Mitme jaeketi laienemine ja sellega kaasnev importkauba osa suurenemine tihendab konkurentsi kaubandusturul. See pidurdab toidukaupade hinnatõusu. Riiete, jalatsite ja kodukaupade hindade langus jätkub ka järgmisel aastal. Konkurentsi tihenemine muudab soodsamaks ka mobiiltelefoni kasutamise.
  Arvestades selle aasta kolmanda kvartali tugevat 6,2 protsendi suurust majanduskasvu, võib inflatsioonitempo kiirenemist pidada loomulikuks. Pigem oli möödunud aastal hinnatõus üllatavalt tagasihoidlik.
  Praegune olukord on soodne neile eraisikutele või ettevõtjatele, kes on võtnud pangast laenu või plaanivad seda teha. Erinevalt tarbijahinnaindeksist on laenuintressid langenud ja see areng jätkub järgmise aasta esimesel poolel.
  Kui varemalt ootasid analüütikud, et Euroopa Keskpank tõstab kohe-kohe intresse, siis nüüd on meelsus muutunud ja oodatakse hoopis intressitaseme alanemist. Sellele viitab Euroopa suurte majanduste tagasihoidlik kasv ja inflatsioonitempo aeglustumine eurotsoonis.
  Kui konkurents meie pangandusturul püsib terav, siis on tõenäoline, et kinnisvaraturul rahunemist ei toimu. Pigem võib prognoosida kinnisvarahindade kasvu, sest kinnisvara rendihinda meeldib Eestis siduda tarbijahinnaindeksiga.
  Võib väita, et statistikaameti avalikustatud tarbijahinnaindeksi muutus peegeldab minevikku ning inflatsiooniprognoosid tehakse lühiajalist perspektiivi arvestades. Laenu võetakse aga pikaks ajaks. Seetõttu ei tasu inflatsioonitempo kiirenemise tõttu ka suurendada laenukoormust.
  Teisalt on aga praegu raske soovitada inimestele säästmist. Need inimesed, kes hoiavad oma sääste Eesti pankades tähtajalisel või jooksval hoiusel, on pea olematuid hoiuseintresse arvestades selged kaotajad. Seetõttu soovitab toimetus raha hoiustamisest loobuda ning säästud investeerida börsifirmade aktsiatesse või erinevatesse fondidesse. Jah, te võite raha kaotada, kuid võite ka tulu teenida. Raha pangas hoides väheneb teie säästude väärtus aga tänu kiirenenud inflatsioonile kindlasti.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.