Romet Kreek • 14. detsember 2004 kell 22:00

USA aktsiad liikusid tasahilju

USA aktsiad alustasid eilsel börsipäeval liikumist ettevaatlikult. Ettevaatlikuks tegi eile aktsiaturu avanemise järel toimunud USA keskpanga intressitaset sättiva Vabaturu Komitee istung.

Turuosalejad ootasid keskpangalt intressi tõstmist 0,25 protsendipunkti võrra, 2,25 protsendile.

Eile jätkus USAs Wall Street Journalis avaldatud spekulatsioon, et sidegigandid on ülevõtmisheitluses.

USA suurim sidekompanii Verizon Communications olevat saanud partnerilt Vodafone?ilt nõusoleku teha ühine pakkumine USA suuruselt kolmanda kaugkõneoperaatori Sprinti ostmiseks. Lehe kinnitusel tulevat Verizon pakkumisega välja ka siis, kui Sprint üritaks liituda väiksema Nextel Communicationsiga. Viimase tehingu suurus oleks 35 mld dollarit.

Kõik neli ettevõtet keeldusid kommentaaridest.

Kas Sprint oleks hea ettevõte? Ma arvan, et kui kliendid suudetaks kasumlikuks pöörata, siis küll. Sprint on viimase nelja kvartaliga saanud umbes 1,4 mld dollari suuruse kahjumi. Ettevõtet on hinnatud 2,8kordse raamatupidamisväärtuse ja 27kordse prognoositud kasumiga. Ettevõtte turuväärtus on 37 mld dollarit.

Mind teevad ülevõtmised natuke murelikuks. Aastatel 1999?2000 toimus palju ülevõtmisi ja liitumisi, kus maksti ettevõtete eest metsikuid hindu. Vahetevahel näitab aktiivne ülevõtmistegevus turu tippu.

USA väsimatud tarbijad suutsid taas ?üllatada?. Riigi väliskaubanduse defitsiit püstitas oktoobris rekordi, küünides 55,5 mld dollarini. Impordi maht on USA ajaloo suurim.

Hetkel kuum