SLÕL: Eesti kaebas Soome maksu kohtusse

20. detsember 2004, 07:46

Eesti kaebas Euroopa Komisjoni Soomes laevadelt kogutavad väilamaksud, peatades seeläbi Vene kaupade transiidi.

Väilamaksu kogub Soome meresõiduamet. Euroopa Komisjon kaebas Soome Eesti nõudel kohtusse, kuna neid makse ei ole kehtestanud riik ja need soosivad Soome enda laevaomanikke, vahendab SL Õhtuleht MTV3 uudistoimetuse kodulehekülge.

Nüüd on Soome parlamendi põhiseaduskomisjon teinud kaks ettepanekut: kas muuta maks riigimaksuks, jättes oma laevadele (mis enamikus on tänapäevasemad ja jääkindlamad) seeläbi eeliseid, või kaotada see maks sootuks.

Kui makse kogub riik, ei saa enam teha allahindlust Vene transiitveostele, mis tähendab Eestile olulist võitu, kurdab meresõiduameti juht. Kui aga maks üldse ära jätta, siis ei suuda keegi ülal pidada jäälõhkujaid, mida rahastatakse just selle maksuga.

'Kõige hullem on, et me ei tea veel praegugi, millist maksu meie sadamate kasutajad peavad tuleval aastal tasuma,' kurdab Sadamaliidu tegevdirektor Matti Aura. 'Laevafirmad on teatanud, et kaupa tuleks vedada rohkem, aga palju see neile maksab, ei tea nemadki,' iseloomustab ta valitsevat segadust.

Veod kasvaksid just Venemaa transiidi arvel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing