Gea Velthut-Sokka • 22. september 2005 kell 22:00

Kaks kinnisvaraüritust peaaegu korraga

15.?18. septembrini korraldas Arco Vara koos Saksamaal tegutseva DEC Grupiga Vilniuses järjekorras juba teise Saksa-Balti investeerimiskonverentsi, mis tõi Leedu pealinna kokku sadakond kinnisvarainvesteeringutest huvitatud ärimeest. Eksklusiivse ja piiratud arvu osavõtjatega välja reklaamitud konverentsil osalemise eest tuli huvitatutel maksta 800 eurot (ca 12 500 krooni), hind sisaldas ka lennupileteid ja ööbimist.

Päev hiljem, esmaspäeval, algas Vilniuses Ober-Hausi Kinnisvara korraldatud Baltimaade kinnisvarafoorum, kus osalejaid oli üle 200, osavõtutasu oli ligi 400 eurot (üle 4000 krooni).

Pühapäevaõhtusel airBalticu lennul Tallinnast Vilniusse avastasid Ober-Hausi juhid lennuki pardaajakirjast Arco Vara ürituse reklaami. ?Me teadsime küll, et nad midagi teevad, aga mitte täpselt,? nentis Ober-Hausi Kinnisvara Eesti tegevdirektor Hindrek Leppsalu reklaami uurides. ?Lausa neli päeva? mnjaa,? lisas ta tunnustavalt.

Leppsalu kinnitusel ei saa siiski öelda, nagu oleksid kinnisvarafirmad ka konverentside korraldamisel konkurentsitulle astunud. ?See ei ole kasumit taotlev ettevõtmine. Eesmärgiks on selgitada välisinvestoritele, mis siin Baltimaades ikkagi toimub. Ja ka meil endil on hea siit konnatiigist natuke välja vaadata ? kuidas paistab siinne olukord väljast tulijatele,? selgitas ta.

Arco Vara grupi juhatuse esimehe Viljar Arakase sõnul oli ta Ober-Hausi üritusest teadlik. ?Teemade fookus oli teine, seega ei pea me seda konkureerivaks projektiks. Pigem andis samaaegne toimumine mõlemale üritusele lisaväärtust,? kommenteeris Arakas.

Kuigi peale ei pidanud oma foorumi korraldamisel maksma ei Ober-Haus ega Arco Vara, kinnitasid mõlemad, et konverentside turul tegutsema ei hakata ning sellelt kasumi teenimine pole eesmärk omaette.

?Pigem saame me ise natuke kahju. Aitame konverentsidega kaasa turu avatusele, meil on kontakt nende investoritega nagunii olemas. Neid siia tuues anname aga võimaluse ka teistele,? lisas Leppsalu.

Hetkel kuum