Raivo Sormunen • 24. oktoober 2005 kell 22:00

Orkaan Wilma laseb naftal odavneda

Eile Florida edelaosas kaldale jõudnud Wilma on lasknud naftal odavneda, sest näib, et orkaan ei suuda Mehhiko lahe naftapuurimisplatvormidele ja rafineerimistehastele eriti viga teha.

Samas jätkavad aga naftatootjad eelmiste orkaanide (eelkõige Katrina ja Rita) poolt tekitatud laastamistööde kõrvaldamist.

Augusti lõpus New Yorgi kaubabörsil 70,85 dollarile barrelist tõusnud nafta hind püsis eile kolmandat järjestikust päeva allpool 60 dollari taset. Londonis liikus naftabarrel eile pärastlõunal 57,50 dollari ümber ehk viimase kolme kuu madalaima taseme vahetus läheduses.

Riskifondide valitsejad ja teised spekulandid mängisid U.S. Commodity Futures Trading Commissioni statistika põhjal möödunud nädalal juba kuuendat järjestikust nädalat nafta hinnalanguse peale. Kallis kütusehind on Energiaagentuuri andmeil pidurdanud USAs naftatoodete tarbimist võrreldes möödunud aastaga umbes 3% võrra.

Ehkki orkaanide hooaeg kestab veel ühe kuu, peaks novembris tuuleiilide jõud võrreldes varasemate kuudega juba taanduma.

Hoolimata alanevast nafta hinnast ja orkaanide poolt räsitud naftaplatvormidest, peaks Credit Suisse First Bostoni andmeil maailma viis suurimat naftatootjat kolmandas kvartalis teenima kokku 26 miljardit dollarit kasumit ehk 23% enam kui aasta eest.

Hetkel kuum