28. november 2005 kell 6:23

EPL: Keskkonnale ohtlike toodete taaskäitlemise kord karmistub

Keskkonnaministeerium koostab probleemtoodete registrit, mis peaks hakkama kehtima järgmisel aastal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kava kohaselt kantakse registrisse kõikide tootjate ja nende poolt müüdavate keskkonnaohtlike toodete andmed, mille alusel saab riik kontrollida, kas ettevõtted käitlevad probleemtoodetest tekkivaid jäätmeid.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek põhjendas loodava registri vajalikkust sellega, et see sunnib kõiki keskkonnaohtlikke kaupu müüvaid ettevõtteid taaskäitlemise eest vastutama. Samuti peaks Eeki sõnul uue registri käivitumisega vähenema ebaaus konkurents.

Samas võivad Eeki jutu järgi käitlemiskulude lisandumise tulemusena mõned elektroonikatooted paratamatult kallineda. ?Näiteks elektripliitide puhul peaks hinnamõju olema nullilähedane, sest vanast pliidist saadava metalli hind kompenseerib käitlemise hinna,? märkis ta. Kuna aga näiteks väikepatareide ümbertöötamine on kulukas, võib nende hind tõusta.

MTÜ EES Ringluse tegevjuht Margus Vetsa kinnitas, et uus kord ei tohiks külmkappe ega ka pesumasinaid kallimaks muuta. ?Enamikul ettevõtetel, kes on hetkel taaskäitlemise süsteemiga liitunud, on käitlemiskulud juba toodete hinna sisse kantud. Hindu tõstavad vaid need, kes on kehtivast süsteemist kõrvale hoidnud, ? märkis ta.

Hetkel kuum