Paberitootjad soodsalt hinnatud

Lauri Matsulevits 01. veebruar 2006, 00:00

Eile tegi tulemustega otsa lahti maailma suuruselt kolmas paberitootja UPM-Kymmene. Firma sai seoses erakordsete kuludega 77 miljonit eurot (1,2 miljardit krooni) kahjumit. UPMi ärikasum see-eest kahekordistus.

Aastatel 1999-2001 ostsid Skandinaavia firmad Põhja-Ameerikas tootmisüksusi. Nüüd tuleb välja, et ülesostetud firmad ei ole väärt nii palju kui mõned aastad tagasi ning neid on vaja alla hinnata. "Ka UPMi suurimad ostud on tehtud Kanadas, kuid sealsed paberitootjad töötavad praegu kahjumiga või püsivad paigal," kommenteeris FIM Securitiese analüütik Sampo Timonen.

Mandatumi analüütik Silja Siitonen on kogu paberitööstuse suhtes küllaltki optimistlik. "Praegu on probleemiks see, et firmadel puudub jõud paberi hinda üles ajada, kuid ma usun, et nõudlus kirjastuspaberi järele hakkab kasvama."

Siitonen, kes katab nii UPMi, Stora Ensot kui ka M-reali, lisas, et nii mõnegi paberitootja aktsiad on hetkel mõõdukalt hinnatud. "UPM on olnud edukas ajalehepaberi hindade tõstmisel 7-8% võrra 2006. aastaks," kommenteeris ta. "Näiteks UPMi aktsia on hetkel Skandinaavia paberitööstuste seas üks odavamalt hinnatuid."

Stora Enso ja M-reali puhul ootab Siitonen samuti tegevuskasumite paranemist.

Ka Sampo Timoneni hinnangul on paberitootjate aktsiad praegu väga odavad. "Muidugi tuleb vaadata, milliseid sektorisse kuuluvaid firmasid on mõtet osta. Ise soovitame hetkel UPMi ja M-reali." Stora Ensot ta see-eest osta ei soovita, sest kõrge nafta hind mõjutab Storat rohkem kui UPMi. "Kui elektri ja nafta hind on kõrge, siis UPM kaotab Stora Ensost vähem," lausus ta.

Timonen annab UPMile praegu "kogu" soovituse ning hinnasihiks on 17,5 eurot.

Alates 2001. aastast on paberi hind Euroopas nõudluse vähenemise tõttu langenud 20% ning see on sundinud paberitootjaid tootmisvõimsusi kärpima. Euroopa tootmisvõimsustest oleks vaja kärpida umbes 7%.

Stora Ensolt oodatakse neljandas kvartalis 244 miljoni eurost kahjumit. Seoses koondamiste ning tehaste sulgemistega kirjutab firma oma kuludesse 430 miljonit eurot.

UPM on juba vähendanud tootmisvõimsusi 325 000 tonni võrra. Evli Panga analüütik Teemu Salonen ütles Bloombergile, et tootmisvõimsusi oleks vaja veelgi vähendada, et hinnad tõusma hakkaksid. Probleemina näeb ta aga seda, kui üks firma võtab tootmise vähendamise ning koondamistega seotud kulud enda kanda, kuid sellest võidavad kõik. See vähendab motivatsiooni teiste jaoks.

"Hetkel on kogu paberisektor nõrk," lausus Sampo Timonen. Ta lisas, et nii Euroopas kui kogu maailmas on tootmisvõimsusi üle, see surub paberihindu alla ja firmad ei teeni enam nii hästi kui näiteks neli aastat tagasi.

"Aga UPM on maailmas hetkel üks paremas majanduslikus seisus olevaid paberifirmasid," nentis Timonen.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing