Julge Märdi rind on rasvane

29. september 2006, 07:31

Veel mõned aastad tagasi viis Märt Vooglaid
Kalevi oma lennukate ideedega võlgadesse ja Saaremaa kalatehase pankrotti. Nüüd,
mõeldes veelgi suuremalt, on riskialtist mehest saanud suurim dividendide
väljavõtja Eestis.

Esmapilgul ei erine kinnisvaraärimees Märt Vooglaid ühest juhuslikult valitud tublist Eesti mehest. Telefonikõnele vastab ta kergelt tüdinud toonil.
"Kas te tahate siis Hispaaniasse tulla?" küsib mees elavnedes, kuuldes ettepanekut intervjuuks kokku saada. Kohtumine jääb siiski ära, kuna Vooglaid veedab esimese poole nädalast Hispaanias ning teise poole Venemaal, sattudes Eestisse sisuliselt vaid lennukit vahetama.

Mõtleb ja teeb suurelt
Motoga "julge hundi rind on rasvane" kasvanud Vooglaid tekitab paljudes kadedust, olles saavutanud oma äris enneolematu rentaabluse - tema firma Manutendi käive koos tütardega oli mullu 586 miljonit, kasum seejuures 227 miljonit krooni. Dividendidena võttis ta eelmise aasta eest välja 75 miljonit krooni.
Kui juba midagi teha, siis suurelt, on Vooglaiu stiil. Seda teavad ka sõbrad ja äripartnerid.
"Teda iseloomustab ikka kõige suurem paat ja kõige suurem maja. Inimene võib end ära kustutada väga väikeste asjadega, ent Märt mõtleb suurelt ja teeb suurelt," iseloomustab endist äripartnerit, praegust sõpra ning tennisekaaslast Urmas Sõõrumaa.
Tallinna Sadama nõukogus Vooglaiuga kokku puutunud Riigikogu liige Indrek Raudne aga arvab, et mehel on vaja kõrvale kedagi konservatiivset, kes teda väheke tagasi tõmbab. Muidu kipub ta liiga suuri riske võtma.

Kirjuta, et ma teen tööd!
"Teate, kirjutage faktidest, mingisugust ilulugu ma küll ei taha, et kus ma olen või mis ma teen. Kirjutage sellest, et ma teen tööd," ütleb Vooglaid.
Tõesti, press on temast kirjutanud valdavalt negatiivses toonis, ehkki just tema äridest tavaliselt räägitaksegi. Kroonika esikaanelt eputamast Vooglaidu ei leia. Meedia on kajastanud näiteks Vooglaiu ja Sõõrumaa soovi osta ja lammutada Tallinna linnahall, läbikukkumisest Tallinna Sadama nõukogu esimeheks pürgimisel ja ebaõnnestunud laenupoliitikast aastal 1995, mil ta Kalevit juhtis ning välja antud raha jäigi Venemaalt tagasi saamata. Lisaks õnnetu lugu Saaremaa kalatehase pankrotiga.

Te veel kuulete minust!
Ettevõtliku poisina paistis õpetaja peres kasvanud Märt silma juba päris noorena. Kuue-aastaselt kooli läinud ja suure kasvu tõttu hüüdnimeks Kaku teeninud Märt uhkustas kümnendas klassis sellega, et pole juba ammu enam vanematelt taskuraha küsinud - raha tuli defitsiitsete välismaa hilpudega äritsemisest, juba siis tegi ta kaupa ka Leningradis.
"Märt oli juba keskkooli ajal ettevõtlik ja kuulus klassi aktiivsemate hulka," pajatab klassijuhataja Taimi Aru. "Näiteks tegi ta kooli fotolabori, võttis osa erinevatest klubidest ning lõi kaasa näitemängudes. Tal oli alati oma kindel arvamus ning üldjuhul viis ta ettevõetud asjad ka lõpuni," lisab praegune Kuressaare gümnaasiumi õpetaja.
Suurelt ette võtmine ja pika meele puudumine sundis Vooglaidu aga haridusteed katkestama - kolmandal kursusel jättis ta majandusõpingud Tallinna Tehnikaülikoolis pooleli ja siirdus otse ärisse. Lahkudes lubas ta kursusekaaslastele, et nad veel kuulevad temast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2006, 08:43
Otsi:

Ava täpsem otsing