Juhtkiri: KredExi tagatiseta laen on lõks

Annika Matson 12. oktoober 2006, 15:13

Homses juhtkirjas kritseerib Äripäev
KredExi uut laenutoodet – kuni 16 miljoni krooni suurust tagatiseta laenu
ettevõtjaile, mida reklaamitakse kui head võimalust omakapitali
suurendamiseks.

Äripäeva meelest on riik selle laenuga seadnud lõksu väikeettevõtjaile – meelitab laenama (tagatist ei nõuta) neid, kelle äriseis pole kiita ning kes pole seetõttu n-ö kvalifitseerunud laenusaajaks pangast. Nende olukord võib muutuda veel raskemaks, sest tagastada tuleb nii KredExilt laenatu, mis pealegi on sama soolase intressiga kui laenukontorite pakutav raha, kui ka pangast võlgu võetud summa.

„Riik on kahjuks osutunud sama silmakirjalikuks nagu kommertspankurid hoogsa laenuralli vallapäästmise alguses. Näiteks Hansapanga endine juht Indrek Neivelt manitses oma ajakirjanduses ilmunud artiklites inimesi arukusele ja oma riske hindama, samal ajal meelitasid tema alluvad igasuguste nõksude ja nänniga pangale uusi laenukliente ning järjest suuremat hulka inimesi end laenuga panga külge aheldama. Nüüd meelitab riik ise KredExi vahendusel ettevõtjad võlalõksu,” kirjutab toimetus homses juhtkirjas.

Lisaks võtab riik riski mõttetult maksumaksja raha raisata. Ja raamatupidamislikult pole väljareklaamitud laen korrektne - Ernst Youngi audiitor Ivar Kiigemägi juhtis eilses Äripäevas tähelepanu olulisele tõigale: tagatiseta laen on samasugune laen nagu iga teinegi ja tuleb tagasi maksta, seega tuleb arvata kohustuste hulka ehk ei saa näidata omakapitalis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. October 2006, 15:12
Otsi:

Ava täpsem otsing