22. november 2006 kell 6:19

Analüütik: kümne aasta jooksul saabub kinnisvaraturul langus

SEB Ühispanga analüütiku Hardo Pajula hinnangul saabub lähema kümne aasta jooksul ilmselt väljastpoolt tulevate mõjude tõttu kinnisvaraturul tagasilöök.

"Kui ma peaks millegi peale kihla vedama, siis kümne aasta perspektiivis ma pakuks küll selle peale, et ju ikka mingi tagasilöök, mis ei pruugi olla ainult kosmeetiline, tuleb ära," vahendas ETV24 Pajula intervjuud ETV hommikuprogrammis Terevisioon.

"Ma arvan, et see põhjus saab olema ikkagi Eestist väljas. Toimub midagi, mis sunnib inimesi ikka oluliselt oma tulevikuootusi ümberhindama. Ju see algab ikkagi finantsturgudelt maailmas ja siis see lumepall hakkab niimoodi sealt vaikselt ketrama," lisas Pajula.

Pajula sõnul tasub laenu võttes inimestel väga hoolikalt mõelda, mis juhtuks, kui mõne aasta pärast kaotatakse töö või palgakasv pidurdub. "Mängige läbi erinevad stsenaariumid oma tuleviku pildiga," lausus ta.

Ka kinnisvaraturul spekuleerimise osas soovitas Pajula üsna ettevaatlik olla ja mitte juhinduda kõige optimistlikumast stsenaariumist.

"Ma olen seda meelt, et suurt raha tehakse vaikselt ja tähelepandamatult. Raha tegemine ei ole nii, et läheme nüüd kõik koos rukist lõikama. Kui kõik arvavad, et see on väga hea investeering, siis mina pigem muutuks küll ettevaatlikuks," ütles Pajula kommenteerides olukorda, kus paljud loodavad kinnisvaraturul rikastuda.

Hetkel kuum