Volinik Piebalgs avas kaabli, mis lõpetab Balti riikide energeetikaisolatsiooni

04. detsember 2006, 17:06

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Andris
Piebalgs osales täna Estlinki pidulikul avamisel. Estlink on veealune
elektrikaabel, mis ühendab Soome ja Balti riikide elektrisüsteeme.

Eesti ja Soome vaheline kaabel loob ühenduse Skandinaavia ülekandevõrkude ja Balti riikide vahele. "Seni moodustas Balti riikide elektrisüsteem isoleeritud saare. Estlink võimaldab elektrikaubandust Balti riikide ja Soome vahel, mis teeb lõpu selle piirkonna isoleeritusele," ütles Piebalgs.
Balti riikide isoleerituses nähti tõsist probleemi, mida lahendamata ei saa rääkida energia siseturu tõhusast toimimisest. Seetõttu vaadeldi üleeuroopaliste energiavõrkude (TEN-E) uutes suunistes Estlinki prioriteetse ühendusena. Korraldati teostatavusuuring, mida toetati TEN-E vahenditest. Vastavalt elektrituru liberaliseerimise direktiivile võib teatava infrastruktuuri jaoks kehtestada soodustingimusi, et leida vajalikke investeeringuid. Euroopa Komisjoni heakskiidul vabastati kõnealune projekt kuni 2013. aastani erandkorras kolmandate isikute juurdepääsu nõudest.


TEN-E suunistes nähakse ette ka lõunapoolse ühenduse rajamine Balti riikide jaoks Poola ja Leedu vahelise kaabli näol.

Kontaktisikud:
Ferran Tarradellas: +32/2.296.62.93, +32/498.966.293 - ferran.tarradellas@ec.europa.eu
Marilyn Carruthers: +32/2.299.94.51, +32/498.999.451 - marilyn.carruthers@ec.europa.eu


Anneli Verro
Euroopa Komisjoni Esindus Eestis
Tel: +372 626 4410
anneli.verro@ec.europa.eu
www.euroopaliit.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2006, 17:24
Otsi:

Ava täpsem otsing