Eesti küsib Venemaalt Runneri tühjakspumpamiskulusid tagasi

Airi Ilisson 06. detsember 2006, 12:21

Eesti otsib lahendust, kuidas saada Venemaalt
tagasi Runneri tühjakspumpamisele kulunud 43 miljonit krooni.

Tänasel Peterburi linna ja Leningradi oblasti kohtuistungil tuli kolmandat korda arutlusele laeval Runner 4 veetud lasti omaniku C.Steinweg Handelsweem B.V hagi Runner 4-le sisse sõitnud laeva Sv.Apostol Andrei omaniku Valday-1 Ltd. vastu. Lastiomanik küsib laevale sisse sõitnud laevaomanikult 14 mln dollarit.

Praegu on Eesti kohtuistungil kaasatud kolmanda osapoolena. Kohtuistungi algul esitas Eesti taotluse siseneda Peterburi arbitraaži kolmanda isikuna. Kohus seda taotlust ei rahuldanud. Kohtunik andis mõista, et selle kohtuprotsessi asemel võiks Eesti esitada eraldi hagi ja alustada iseseisvat hagiprotsessi.

„Järsku olukord muutus. Istungi käigus soovitas kohtunik tungivalt osapooltel, ka Eesti vabariigil kokku leppida vastutuse piiramise fondi rahade jagamises, et vältida pikka kohtuprotsessi,” kirjeldas lennundus- ja merendusosakonna juhataja Aivo Lind. „Usun, et saame selle raha tagasi,” sõnas ta.

Eesti riigile läks laeva tühjakspumpamine õlist maksma ligi 43 miljonit krooni. Nii laeva omanik kui sissesõitja olid venelastele kuuluvad off-shore firmad. Võib ka juhtuda, et Eesti riik ei saa midagi, sest laev ei olnud õnnetuse hetkel meresõidukõlblik. Sel juhul kindlustus summat ei korva, ning laevaomanikult pole midagi vtta, sest see oli tema ainus laev.

Runner 4 uppus Soome lahes Vaindloo saare lähedal jääkaravanis sõites kokkupõrke tagajärjel märtsis. Laev pumbati kütusest tühjaks novembri keskel.

Peterburi sadama andmetel oli laevas 43 kuupmeetrit diislikütust, 105 kuupmeetrit kütteõli ja 15 kuupmeetrit määrdeõlisid. Osa sellest lekkis juba pärast laeva uppumist välja.

Järgmine kohtuistung on 17. jaanuaril.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2006, 12:21
Otsi:

Ava täpsem otsing