Börsikommentaar: Tais järgnes valuutakontrollile börsikrahh

19. detsember 2006, 09:48

Tai aktsiaturul oli täna viimase 16 aasta
suurim kukkumine.

Tai aktsiaindeks kukkus 11,8 protsenti, 644,66 punktini. Nii suur kukkumine tõi endaga kaasa kauplemise peatamise börsi poolt.

Keskpank kehtestas valuuta riigist väljaveo piirangud. Välismaised investorid, kes tahavad aasta jooksul investeeritud summad riigist välja viia, neilt konfiskeeritakse 10 protsenti investeeringu summast trahviks.

Lisaks on keskpanga uue regulatsiooni kohaselt investoril võimalik investeerida soovitud summast vaid 70 protsenti, kuna 30 protsenti hoitakse kinni. Kogu raha saadakse kätte alles siis, kui raha on hoitud Tais vähemalt aasta aega. Need, kes tõmbavad raha ennem välja, karistatakse 33 protsendise trahviga sellest kinnipeetavalt 30 protsendiselt osalt.

„See teema on turuosaliste jaoks alles uus,” ütles JPMorgan Chase Hongkongis töötav regiooni aktsiastrateeg Adrian Mowat Bloombergile. „Täna on väga keeruline aktsiad osta, kuna me pole eriti kindlad, kuidas nüüd aktsiate ostmise protseduur välja näeb. Investorid ootavad Tai keskpanga selgitust.”

„Suurem osa investoritest, kellega oleme rääkinud on pidanud seda halvaks sammuks, mis lööb Taid pikaajaliselt,” ütles ETrade Securitiese Hongkongi tütarfirma kauplemisjuht Christian Kielland. „”Nad annavad ära likviidsuse.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2006, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing