Juhan Tralla ja Aile Asszony koos ERSO ooperigalal

Kersti Inno 19. jaanuar 2007, 00:00

ERSO on kutsunud seekord oma ooperigala solistideks noored andekad eesti lauljad, soprani Aile Asszonyi ja tenori Juhan Tralla.

Ooperilaval pole Aile Asszonyi ja Juhan Tralla varem kohtunud. Küll aga on neil olnud kooslaulmist kontserdilaval. Eesti publiku suviste muusikaelamuste hulgas troonib Verdi Reekviemi ettekanne Birgitta Festivalil.

Möödunud nädalalõpul olid nad sama teose solistid koos Annely Peeboga Moskva Novaja Operas, kus toimus kaks ülimenukat kontserti.

Tallinnas koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga saab Aile Asszonyi esituses kuulata aariaid Puccini "Õde Angelicast", Verdi "Trubaduurist", Gounod "Faustist" ja Dvoraki "Näkineiust". Juhan Tralla esitab aariaid Donizetti "Lucia di Lammermoorist" ja "Favoriidist", Massenet "Wertherist" ja Gounod ooperist "Romeo ja Julia". Koos esitatakse kolm duetti Donizetti ja Verdi ooperitest.

Loomulikult saab kontserdil kuulata ka kauneid ooperiavamänge ja intermetsosid. Orkestrit juhatab seekord aga ERSO peadirigendi Nikolai Aleksejevi poeg Maksim Aleksejev.

Õppinud samal ajal Eesti Muusikaakadeemias, on Aile Asszonyi ja Juhan Tralla hiljem täiendanud end Euroopa väga heades muusikakõrgkoolides.

Aile Asszony jätkas õpinguid Madalmaade Ooperistuudios ja täiendas end Itaalias Carlo Bergonzi eraakadeemias, Juhan Tralla aga Viini Muusikaülikoolis. Aile Asszonyi elab praegu Itaalias, Juhan Tralla Saksamaal.

Juhan Tralla ooperidebüüt leidis aset 1999. a Tamino rolliga Mozarti "Võluflöödis" Merani ooperistuudios Itaalias. 2000-2003 oli ta Viini Volksoperi solist ning 2003-2005 töötas Saksa Rahvusteatris Weimaris. Ta on laulnud Mozarti, Puccini, Rossini, Verdi jt ooperites. Kodupublikut on Juhan Tralla võlunud Estonia laval Afredona Verdi ooperis "La Traviata" ning hiljuti Ramirona Rossini "Tuhkatriinus".

Aile Asszonyi debüteeris ooperisolistina 2000. a Vanemuises Despina rollis Mozarti ooperis "Cosi fan tutte".

Tema lauljatee olulised tähised on veel nimiroll Haydni ooperis "Armida" (2005 Nargen Operas) ja Angelica Puccini ooperis "Õde Angelica" (2005 Hollandis), mis oli suur samm edasi vokaalses arengus suurte bel canto rollide suunas. Praegu on Aile Asszonyil ettevalmistamisel kaks Leonora rolli: Verdi "Trubaduuris" (Milano) ja Beethoveni "Fidelios" (tuleval suvel Nargen Operas).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing