4. veebruar 2007 kell 12:50

Kohtla-Järve korterite pärast käis kõva kauplemine

Kohtla-Järvel toimunud korterioksjon näitas, et kui üürnikel poleks olnud eelisostuõigust, poleks nad suutnud enampakkumisel konkureerida kinnisvarafirmade ja linnas kinnisvara kokku ostvate eraisikutega.

Oksjonile pandi üle 50 korteri Järve linnaosas. Enamik neist müüdi ilma enampakkumiseta, alghinnaga, mis oli keskmiselt 400 krooni ruutmeeter, praegustele üürnikele, kirjutas Põhjarannik.

„Kui meie linnavolikogu poleks võtnud vastu määrust, mis annab korterite eelisostuõiguse neis elavatele inimestele omahinnaga, mitte aga turuhinnaga, siis oleksid paljud praegu hädas,“ ütles oksjoni korraldamise komisjoni esimees, Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov. „Seepärast olid enampakkumisel ainult tühjad eluruumid ja need korterid, mille omanikud ei täida lepingutingimusi ning on sunnitud oma eluasemelt lahkuma, sest uus omanik ilmselt ei lase oma vara eest võlgu olla.“

Kõigile kaheksale enampakkumisele pandud korterile oli viis kuni seitse tahtjat, kusjuures oksjonil võisid osaleda nii juriidilised kui ka füüsilised isikud. Ainult kaks korterit müüdi peaaegu alghinnaga, ülejäänute pärast käis kõva kauplemine ja lõpuks müüdi korterid alghinnast märksa kallimalt.

Oksjonil osalejad üritasid korterite eest üksteise võidu paremat hinda pakkuda, kuigi kõik need on halvas olukorras ja nõuavad põhjalikku remonti. Oksjonil osalenud Tartu OÜ Antonella esindaja Urbo Vaarman ütles Põhjarannikule, et firma on huvitatud selle piirkonna kinnisvaraturust.

Urbo Vaarman ja teised oksjonil osalenud uurisid pärast enampakkumist linnapealt, kas linn veel munitsipaalkortereid müüb. Jevgeni Solovjov ütles, et oksjoneid tuleb, kuid vabu, s.o elaniketa eluruume on linnal vähe jäänud.

Hetkel kuum