Agnes Ojala • 8. august 2007 kell 9:58

Putin nimetas Balti riike parasiitideks

Suhted Euroopa riikidega, kuhu Venemaa gaasi, elektrit ja sütt tarnib, on teravnenud. President Vladimir Putin on oma sõnavõttudes läinud nii kaugele, et nimetas hiljuti Balti riike, Ukrainat, Valgevenet ja Türgit parasiitideks.

Putini sõnul on parasiidid kõik energia transiidiga tegelevad riigid, kes on kasu saanud saatmiskuludest ja odavast Vene energiast, öeldes, et Venemaa peaks selliste riikide toetamise lõpetama, vahendas The Moscow Times.

Balti riikide kaudu liigub oluline osa Venemaa naftaekspordist. Toornafta suunatakse naftajuhtmete kaudu Läänemere sadamatesse Lätti ja Leetu. Väiksem osa transporditakse raudteed mööda teistesse sadamatesse, teise seas ka Tallinna.

Venemaa ettevõtted transpordivad Eestisse rafineeritud naftasaadusi 25 miljonit tonni aastas, mis on veerand kogu selle tootegrupi ekspordist. Viimasel ajal on aga mahud vähenenud. Samuti on vähenenu teiste toorainete (metallide ja söe) eksport Eesti kaudu.

Eelmisel aastal sulges Venemaa Leedus Mažeikiu naftatöötlustehasesse viiva juhtme. Analüütikute hinnangul on selle taga leedulaste otsus müüa tehas Poola firmale PKN Orlen, kuigi tehingust oli huvitatud ka mitu Vene ettevõtet.

2003. aastal sulges Venemaa naftajuhtme, mis viis Lätti Ventspilsi naftaterminali. Venemaa ametnike sõnul on Ventspilsil vähe lootust endisi mahte taastada, seda eriti pärast Venemaa enda uue sadama, Primorski laienemist.

Hetkel kuum