Eleri Lopp • 12. august 2007
Jaga lugu:

Tarnijale võlgu jäänud GT Oil kõlgub pankroti äärel

GT Oil Estonia vastu andis kohtusse pankrotiavalduse Šveitsi firma Magrat Commodities, mis ettevõtet Eestis esindava advokaadi Leon Glikmani sõnul tegeleb kõikvõimalike finantseeringutega. GT Oil on ettevõttele võlgu jäänud kütusetarnete eest. Võla suurust keeldusid avaldamast nii Glikman, GT Oil Estonia tegevjuht Margus Kukk kui ka Magrat Commoditiesi juhi sõnu vahendav sekretär. Glikman mainis siiski, et tegemist on märkimisväärse summaga.

Kukk, kes on ühtlasi üks ettevõtte omanikest, keeldus pankrotiavaldust ja firma võlgasid pikemalt kommenteerimast ning väitis vaid, et praegu ettevõttel raskusi ei ole. "Tuleb siiski tõdeda, et aprillisündmustest tulenevalt on tekkinud vajadus ümber korraldada tarne- ja logistikaahelat, mis võtab aega ning täiendavat ressursse," nentis ta.

Eelmise nädala neljapäeval esitas GT Oili advokaat Margus Väli Harju maakohtule lepingu, mille järgi tagab firma oma võla kolmanda osapoole aktsiatega. Kuna Glikman ei osanud kohapeal hinnata nende aktsiate väärtust, lükati istung edasi 23. augustile. Glikmani sõnul ei pruugi Šveitsi firma esitatud tagatisi aktsepteerida.

Kuke hinnangul on tagatis piisav ning sellega võib vaidluse ja pankrotiprotsessi sisuliselt lõppenuks lugeda. "Toimunud tarnete osas tekkinud lahkarvamuste suhtes on jõutud lõpliku kokkuleppeni," kinnitas ta.

Kukk keeldus avaldamast, kes on see kolmas isik, kelle aktsiatega GT Oil oma võlgnevust tagab. Eelmisel nädalal müüs ettevõte kogu oma osaluse ehk 50 protsenti ASi Olerex Vara aktsiatest firma ülejäänud poole omanikele Antti Moppelile ja Andres Linnasele. Küsimusele, kas aktsiate müük oli seotud kõnealuse pankrotiprotsessiga, vastas Kukk eitavalt.

GT Oil Estonia nõukogu liige ja firma suuromaniku Argentia Oy juht Ilkka Henrik Kokko ütles, et ei tea pankrotiavaldusest ja võlgnevusest midagi ning soovitas küsimustega pöörduda Kuke poole.

Pankrotiseaduse järgi võib võlausaldaja pankrotimenetlust alustada siis, kui nõuete suurus ületab aktsiaseltsi puhul 200 000 krooni.

ASi Olerex juhataja kohusetäitja Antti Moppeli sõnul läheb tanklaketil hästi vaatamata sellele, et viimase viie aasta jooksul on nad kahjumis olnud.

"Viimasel aastal on ettevõte kasvanud kiiremini kui kütuse jaemüügiturg tervikuna," sõnas Moppel. Samas ei osanud Moppel isegi 2006. aasta majandustulemusi öelda, neid ei ole ka äriregistris. "Täpsed arvud on ära toodud ASi Olerex majandusaruandes, mille avaldamine on tehnilistel põhjustel lükkunud lähitulevikku," tõdes Moppel.

2005. aastal oli Olerexi kahjum ligi 5 miljonit krooni. 2005. aasta kahjum tekkis tavapärasest suuremate kulude ning senisest konservatiivsemale raamatupidamisarvestusele ülemineku tõttu, ütles Moppel pärast Olerexi 50 protsendi aktsiate müüki mullu GT Oilile.

Jaga lugu:
Hetkel kuum