16. august 2007 kell 10:40

Salakaubavedajalt saadi kätte 70 000 doosi jagu heroiini

Tolliametnikud tuvastasid liikuva röntgeni abil sõiduautost 4,2 kilogrammi heroiini, mis oli peidetud pagasiruumi peidikusse, teatas maksu- ja tolliamet.

20. juulil kontrollisid tolliametnikud riskianalüüsile tuginedes Narva maantee piiri- ja tollipunktis sõiduautot BMW, mida juhtis Läti kodanik Jevgenijs. Tollikontrolli tulemusel avastati liikuva läbivalgustusseadme abil sõiduki pagasiruumist peidik, milles oli 2 heroiini sisaldavat kilepakendit. Kokku oli kahes pakis 4196 grammi heroiini.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Margus Noormaa sõnul on tegemist olulise ja suure leiuga. “Tolli hea töö tulemusena suutsime tänavatelt ära hoida maksimaalselt 70 000 doosi jagu heroiini,” rääkis Noormaa. “Kui arvestada sellega, et avastatud ainet oleks võidud lahjendada, võiks saadud kogus tänaval maksta isegi 8-10 miljonit krooni,” täpsustas Noormaa ära hoitud võimaliku kahju suurust.

Vastavalt kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskuse poolt koostatud narkootilise aine ekspertiisiaktile on avastatud heroiini puhtusaste 44% (heroiinhüdrokloriidi sisaldus aines on 44%). Tänaval müüdava heroiini puhtusaste jääb sageli 10-20% piiresse. Heroiini ühe grammi hind on lõpptarbijate jaoks tänaval 800-1100 krooni.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitseni sõnul peab uurimine selgitama, kuhu tabatud heroiini sooviti viia. „Esialgse info kohaselt ei olnud see mõeldud Eesti turule.“

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas juhtumi asjus salakaubaveo tunnustel kriminaalmenetluse (KarS § 392 lg1). Viru Maakohus rahuldas prokuröri taotluse vahistada Jevgenijs.

Liikuv röntgen on läbivalgustusseade, mis on mõeldud konteinerite, veokite, kaubikute ja sõiduautode läbivalgustamiseks. Liikuvate röntgenseadmete abil viidi 2007. aasta esimesel poolel läbi ligi 5800 läbivalgustust, mille tulemusena suunati täiendavasse tollikontrolli 777 veost. Kokku avastati läbivalgustusseadme abil 266 tollieeskirjade rikkumist.

Hetkel kuum