Eleri Lopp • 19. september 2007
Jaga lugu:

Volta võitis kohtuvaidluse

Kohtuvaidlus sai alguse sellest, et Iskra tuli Volta nime kandvate elektripirnidega Eesti turule. "Probleem tekkis, kui seda märkasime," sõnas Volta nõukogu esimees Arvo Oorn. "Eesti patendiamet oli andnud jällegi Volta kaubamärgi teisele firmale."

Kogu kohtuprotsessi ajal müüs Ukraina firma oma elektripirne Volta nime all edasi. "Kuu aega tagasi olid veel Ukraina elektripirnid Espakis müügil," sõnas Oorn.

Protsess lõppes sellega, et kohus tunnistas Volta kaubamärgi Eestis üldtuntuks, nagu näiteks Coca-Cola. Iskra võimalused kasutada Volta kaubamärki Eestis tühistati. Lisaks peab Iskra maksma Voltale 10 000 krooni kohtukulude katteks. "Kõik kulud kokku olid meile umbes 51 000 krooni," sõnas Volta tegevjuht Aivar Reivik.

Reivik süüdistab kogu segaduses patendiametit, kes on juba teist korda andnud Volta kaubamärgi teisele firmale. "Ukraina firmat meie ei süüdista," sõnas Reivik. "Kui patendiamet nii edasi toimetab, siis ei ole kaitstud ka ükski teine ettevõte."

Volta on kaubamärgi pärast vaielnud ka Rootsi ettevõttega AB Electrolux. Kohtuvaidlus kestis viis aastat. Reiviku sõnul olid Electroluxi puhul ka kulud suuremad. "Üle 100 000 krooni kindlasti," sõnas Reivik.

Eestis on siiski ka teisi ettevõtteid, kes kasutavad Volta nime, näiteks autode varuosasid müüv Volta Auto. "Me ei tegele elektrimootoritega," sõnas tegevjuht Imre Marmor. "Me oleme piisavalt erinevad, nii et meil ei teki probleeme."

Patendiameti kaubamärgiosakonna juhataja Rutt Aas ütles, et kõik ettevõtted peavad oma kaubamärgi üldtuntust tõestama. "Võimalik, et Volta ei olnud seda taotlenud," sõnas Aas. Pikemalt ta Volta juhtumit kommenteerida ei soovinud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum