12. november 2007 kell 8:13

Börsikommentaar: Aasias nagu USAs, kuid miinus natuke suurem

USA peamised indeksid langesid reedel 1,4 kuni 2,5 protsenti. Aasia vastas täna samuti langusega.

Aasias olid suuremad langejad kella 9.30 seisuga Hongkong (-3,7 protsenti), Korea (-3,4 protsenti) ja Taiwan (-3,4 protsenti). Enam kui kaks protsenti taandusid Jaapan, Hiina, India, Singapur ja Filipiinid. Aasias leidus ka kaks tõusvat börsi: Pakistan ja Sri Lanka.

Üks languse põhjus oli kartus, et mõni pank avaldab suure USA rämpshüpoteekvõlakirjadest saadud kahju. Reedel kardeti, et Briti Barclays teatab suurest kahjust, kuid pank lükkas turujutud ümber. USA suuruselt neljas pank Wachovia aga teatas provisjonidest. Aasias spekuleeriti täna, et HSBC ja teised pangad teatavad kasvanud kahjumitest. Morgan Stanley analüütikud alandasid HSBC aktsiasoovitust, kartes USA laenude hapuksminekuid. HSBC aktsia hind langes Hongkongis 3,1 protsenti, 136,60 sealse dollarini.

Eksportööride aktsiad langesid, kuna dollar odavnes veelgi. Jaapani Nintendo, kes teenib 2/3 käibest välismaalt, aktsia hind kukkus 6,2 protsenti, 57 400 jeenini. Ettevõttel jääb iga jeeni pealt, mille võrra dollar langeb, teenimata kolm miljardit jeeni ehk 27 mln dollarit kasumit.

„Investorid vähendavad riski, mis põhjustab jeeni tugevnemist paljude valuutade suhtes,“ ütles Mitsubishi UFJ Securitiese vanemstrateeg Norihiro Fujito Bloombergile. „See on eksportööridele halb.“

Jaapani naftakompaniide, nagu PetroChina, aktsia hinnad langesid, kuna nafta hind taandus.

Hetkel kuum