Toidu hinnatõusu lõppu pole näha

Katre Pilvinski 13. november 2007, 00:00

"Toiduainete hinnatõus on alanud ning selle lõppu pole praegu näha. Keegi ei oska prognoosida, mis toimub maailmas," ütles Potisepp.

Potisepp rääkis, et kõik saab alguse teraviljast. "Kui tõuseb teravilja hind, siis tõusevad kõik hinnad. Loomasööt on toodetud teraviljast ning sellele järgnevad piima ja liha hindade tõus. Tootmiskulud ja tooraine moodustavad toiduainete hinnast 60-80%. Samas tõstab valitsus järgmisel aastal hulga aktsiise," ütles Potisepp.

Tema sõnul ei sõltu hindade tõstmine turul sellest, et inimestel on rohkem raha käes. "Tootjad ei tõsta hindu iga bensiini ja elektri hinnatõusu kohta, kuid nad ei suuda ka kõike alla neelata," selgitas Potisepp.

Seda, et maailmaturuhinnad niisugusel määral tõusevad, ei osatud prognoosida. "Ukrainas oli see aasta ebasoodne, ikalduste ja põua tõttu peatas Ukraina vilja ekspordi, et oma inimesed ära toita," lisas ta.

Üks hinnatõusu põhjusi on ka nõudluse kasv maailmaturul. "Näiteks Indias süüakse rohkem liha ning Hiinas tarbitakse rohkem piima," märkis Potisepp.

Ka põllumajandustootmine on kallinenud. "Masinad on kallinenud paari viimase aasta jooksul ca 40% ning samuti on tõusnud väetiste hinnad. Samauti mõjub Eesti kiire majandus- ning palgakasv, sh kõrgenenud põllumeeste palgakulud," lisas Potisepp.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing