Tartu Ülikooli teadlased töötasid välja
vee, mis parandab aju talitlust, soodustades üheaegselt nii mõttetegevust kui ka
maandades ülemäärast stressi.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura sõnul läks neil koos professor Mart Ustaviga mõte veele, kui nad vaatasid konverentsilaudadel veepudeleid, mis olid pärit küll Prantsuse või Itaalia Alpidest, aga mitte Eestist. „Keemiliselt koostiselt pole Eesti veel võrreldes nendega aga mingit vahet,” ütles ta.
Vee retsepti asjus pöördusid Puura ja Ustav Tartu Ülikooli biokeemikute Mihkel Zilmeri ja Urmas Kokasaare poole.
Tarkuse Vees on tavalisele Tartu puurkaevuveele lisatud L-teaniini ja kaaliumtsitraati. L-teaniin on looduslik aminohape, mida rohkesti leidub rohelises tees. Jaapani rahvameditsiinis on märgatud, et roheline tee lõõgastab, parandab meeleolu, soodustab ajutegevust ning aitab paremini kontsentreeruda. Need omadused tulenevad paljuski just tees leiduvast L-teaniinist. Samu omadusi on L-teaniini puhul hiljem tõestanud ka korduvad uuringud.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Tartu Ülikooli biokeemiaprofessor Mihkel Zilmer ütles, et vee teine koostisosa – kaaliumtsitraat lisati selleks, et vähendada tänapäeva inimestel naatriumi ületarbimisest tekkivaid kahjulikke toimeid. Paljud toiduained on liiga soolarikkad, kaalium aitab naatriumi kahjuliku mõju leevendada.
Samuti toetab kaalium glükoosi ainevahetust, glükoos on tavatingimustes aju ainus kütus.
Siiski hoiatavad veeretsepti autorid, et Tarkuse Vesi ei too esile teadmisi, mida inimene pole proovinudki omandada. Küll aga aitavad vee koostises olevad ained teadmisi paremini omandada.
Vett hakkab villima A. Le Coq. Selle juhatuse esimees Tarmo Noop ütles, et tegu on esimese tootega, mille idee on alates koostisest kuni nimeni pärit väljaspoolt A. Le Coqi.