Hiidplaneedilt leiti orgaanilisi molekule, kuid mitte elu

12. veebruar 2008, 11:56

Esmakordselt leidsid teadlased väljaspool
meie Päikesesüsteemi asuvalt planeedilt orgaanilisi molekule – metaani
kujul.

Hiigelplaneet asub paraku oma kodutähele liiga lähedal selleks, et leitud metaani põhjal saaks teha järeldusi elu olemasolust. Samas annab leid lootust, et astronoomid suudavad tulevikus analüüsida rohkem Maaga sarnanevate planeetide atmosfääre, kirjutas New Scientist.

Astronoomid Mark Swain ja Gautam Vasisht USAs Pasadenas asuvast firmast Caltech ning Londoni University College’i teadlane Giovanna Tinetti uurisid Hubble kosmoseteleskoobi abil hiigelplaneeti HD 1897733b, mis on Jupiterist suurem ning asub Maast 63 valgusaasta kaugusel.

Planeeti Maalt vaadeldes võib vahel näha, kuidas see liigub üle oma kodutähe pinna. Sel ajal võib näha, kuidas tähevalgus planeedi atmosfääris filtreerub, kui kindlad kemikaalid neelavad teatud lainepikkusega valgust.

Vaatlused kinnitavad varasemaid esialgseid avastusi: planeedil leidub veeauru ning metaangaasi.

„See on üllatav,” ütles Massachusettsi tehnoloogiainstituudi astronoom Sara Seager, kes uuringus ei osalenud. HD 189733b tiirleb oma kodutähele niivõrd lähedal – vahemaa on vaid kümnendik vahemaast, mis on Päikesesüsteemi kõige lähema planeedi Merkuuri kaugus Päikesest.

Planeedil valitseb väga suur kuumus – atmosfääritemperatuur on umbes 700 kraadi Celsiuse järgi.
„Kui temperatuur on nii kõrge, siis peaks süsinikku leiduma süsinikoksiidi, ehk vingugaasi kujul, aga mitte metaanina,” ütles Seager.

Uuringu autorite sõnul võib metaani leidumine viidata mingile tundmatule keemilisele reaktsioonile, mille tõttu metaan kontsentreerub planeedi atmosfääri jahedamatesse osadesse või mille tõttu tekib metaani lisaks. On veel üks võimalus: metaan viitab asjaolule, et planeet on väga süsinikurikas, lisas Seager.

Kui planeedil leidub vett ning orgaanilisi molekule, siis osutab see võimalusele, et planeedil võib leiduda ka elu. Paraku peaks planeet elu olemasoluks olema palju vähem kõrvetavalt kuum kui äsjavaadeldu.

Samas viitavad need vaatlused võimalusele, et astronoomid suudavad analüüsida ka väiksemate, rohkem Maa-sarnaste planeetide atmosfääre. Äsjane uuring on suur samm selles suunas, ütles Seager.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2008, 11:06
Otsi:

Ava täpsem otsing