Harju Elekter kaotas oma kvartalikasumist veerandi

Mariliis Pinn 20. veebruar 2008, 00:00

Harju Elektri juhatuse esimehe Andres Allikmäe sõnul jäi viimases kvartalis 4 miljoni krooniga kahjumisse Draka Keila Cables, millest Harju Elektrile kuulub 34%. "Suuremad müügikulud, materjali hindade muutus, väikesed kvaliteediprobleemid - palju põhjusi," selgitas Allikmäe kaablifirma kahjumit.

Harju Elekter müüs möödunud aastal 220 000 PKC Groupi aktsiat ja teenis müügist 32,6 miljonit krooni kasumit. Allikmäe sõnul ei ole nad veel otsustanud, kui palju ja millal veel PKC Groupi aktsiaid müüakse. "Eks vaatame, vastavalt vajadusele. Võimalusel paigutame raha selle aktiivsemasse kasutusse ja investeerime põhitegevusse. Samas on see suur raha ja teenib meile hästi dividende," lisas ta.

Eelmisel aastal müüs Harju Elekter 50 miljoni krooni eest kaupa Kreeka firmale METKA Metal Constructions. Ka sel aastal on silmapiiril suurtehinguid. "Läbirääkimised käivad mitme kliendiga. Praegu on vara sellest rääkida," jäi Allikmäe napisõnaliseks.

Ettevõtte äritulud olid viimases kvartalis aastatagusest umbes kolmandiku võrra suuremad. Osaliselt oli see tingitud lisatööjõu palkamisest.

"Mitme projekti, näiteks Kreeka tellimusega seoses pidime palkama lisatööjõudu ja oma inimesed panustasid rohkem, mida tuli tasustada. Arvan, et kuna meil olid palgad juba enne kobedamad, siis ei ole tööjõukulude kasv meid üldiselt nii palju mõjutanud kui teisi," selgitas Allikmäe. Tema sõnul ei ole tööjõukulude kasvu mõju Eesti tööstussektori konkurentsivõime ainus tegur, pikas perspektiivis ei ole see probleem.

LHV analüütik Henri Adams märkis, et Harju Elektri käibe kasv oli ootuspärane, aga kasumi allajäämine 2006. aasta neljanda kvartali kasumile valmistas kerge pettumuse. "Harju Elektri käibe kasv vastas LHV prognoosidele - ootasime neljandaks kvartaliks 13,4 miljonit eurot, kui tegelikult tuli käibeks 13,2 miljonit eurot," ütles Adams.

Adamsi sõnul valmistas Harju Elektri kasumi allajäämine 2006. aasta neljanda kvartali kasumile kerge pettumuse.

"Prognoositust suuremaid kulutusi tehti pea igas valdkonnas - müüdud toodete ja teenuste kulu, turustuskulud, üldhalduskulud," rääkis Adams. "Ettevõte tõi ise esile kerkinud tööjõukulutusi - suurenenud vajadus kõrgelt kvalifitseeritud tööjõu järele. Samuti märgiti ära suuremad kulutused seoses aastainventuuriga, kus korrigeeritakse reserve."

"Ebasoodsaks kujunes kvartal Harju Elektri sidusettevõtetele, mis teenisid esmakordselt 2007. aasta jooksul kahjumit - 0,25 miljonit eurot," lisas Adams. "Kõik eelnev väljendus selgelt kasumireal ning marginaalides, mis jäid alla 2006. aasta neljanda kvartali omadele."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing