Ministeerium: tänavu ootab palgakasvu aeglustumine

22. veebruar 2008, 16:37

Tänavu võib oodata palgakasvu aeglustumist
seoses majanduskasvu pidurdumisega ning ettevõtete kasumite vähenemisega.

Antud tingimustes ei ole ettevõtted võimelised töötajate palku jätkuvalt kiires tempos tõstma, mistõttu on oodata palga ja tööviljakuse kasvude ühtlustumist, teatas rahandusministeerium.

Pidurdunud majanduskasvu taustal ulatus tööviljakuse kasv (tootlikkus ühe töötaja kohta) neljandas kvartalis vaid 4 protsendini. See tähendab, et reaalpalgad kasvavad üle kahe korra kiiremini kui tööviljakus. Kui varasematel aastatel on ettevõtete kasumite kasv ületanud tööjõukulude tõusu, siis tänavu on lisandväärtuse jaotamine liikunud oluliselt töövõtjale soodsamas suunas, mistõttu ettevõtted maksavad töötajatele kõrgemat palka kasumi arvelt. Selline tegevus ei saa kesta kaua, kuna vähendab ettevõtjate kasumlikkust.

Statistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2007. aasta neljandas kvartalis 12 270 kroonini, mis on 20,1 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal, kuid palgakasv, millest inflatsioon on maha arvatud, oli 10,2 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. February 2008, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing