Mobiiltelefoni rohke kasutamine võib mõjutada meeste viljakust

26. veebruar 2008, 12:28

USAs Clevelandis läbi viidud uurimuse
kohaselt esineb seos spermide arvu ning telefoniga rääkimisele kulutatud aja
vahel.

Mobiiltelefonidest eraldub elektromagnetkiirgust, mis mõnede teadlaste hinnangul mõjutab erinevaid bioloogilisi funktsioone. Juba varem on väidetud, et mobiiliga kõnelemine enne magamaminekut häirib und. Nüüd väidavad teadlased, et liigne mobiilikasutamine võib mõjutada ka meeste viljakust, kirjutas News Daily.

Clevelandi teadlane Ashok Agarwal koos oma töörühmaga leidis seose mobiiliga rääkimisele kulutatud aja ning madala spermide arvu vahel.

Agarwal hoiatas, et tegemist on siiski väga esialgsete tulemustega. Näiteks ei küsitud uurimuses osalenud meestelt, kas neil võis olla kokkupuuteid ka teiste elektromagnetkiirguse allikatega, või kus nad oma telefone hoidsid. Võib olla ju oluline vahe, kas telefoni kanti näiteks püksitaskus, põuetaskus või paelaga kaelas.

Teised sarnased uurimused on näidanud, et kiirgusallika lähedus spermidele mängib olulist rolli. Ka Agarwal avastas, et laboris hoitud sperma kvaliteet langes väga kiiresti, kui selle kõrval hoiti mobiiltelefoni.

Uurimisrühmad rõhutavad aga, et laboris tehtud katsed ei tähenda automaatselt, et mobiiltelefonid alandavad viljakust ka väljaspool laborit olevates tingimustes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2008, 12:28
Otsi:

Ava täpsem otsing