Saksa salaluure hoiatas Eesti võime Preatoni eest

13. märts 2008, 07:55

Saksa salaluure hoiatas Eesti võime Ernesto
Preatoni eest, kes investeeris Liechtensteini varifirma kaudu kahtlast raha.

Jõulude eel 1999 koostas Saksa luureasutus Bundesnachrichtendienst kolmeleheküljelise ettekande Eestis tegutseva ärimehe shy;Ernesto Preatoni kohta.
Sakslaste arvates tegid eestlased vea, kui andsid Preatonile pangalitsentsi, kirjutas Eesti Ekspress.

Siinsed bürokraadid ei teinud neile saadetud signaalidest välja, märkis luure. Selle asemel pani majandusminister Mihkel Pärnoja valitsusele ette anda itaallasele "eriliste teenete" eest Eesti kodakondsus.

Ettekandes nr AN 34A-1097/99 VS-NfD kahtlustati, et Preatoni on Itaalia maffia tankist (Strohmann) ja võimalik rahapesija.

Lisaks ennustasid sakslased, et kuna Eesti ühineb Euroliiduga, pääseb Preatoni oma panga olemasolu korral ligi Euroopa ammendamatutele finantsturgudele. Eesti majanduse väikese mahu tõttu kujuneks temast siinkandi üks mõjukamaid äritegelasi.

Luure märkis, et Preatoni hankis pangalitsentsi pistise abiga, kusjuures summa olnud kaks miljonit dollarit.

Tookord peeti seda väidet naeruväärseks, sest Eesti Panga juhid veeretasid Preatoni teele pidevalt üha uusi takistusi. Ka pangainspektsiooni juhataja Andres Trink käis isiklikult Itaalias Preatoni tausta uurimas.

Muuhulgas põrus läbi Preatoni kava müüa 49 protsenti asutatava panga aktsiatest "teistele välisinvestoritele". Neid esindas Liechten shy;steini pealinnas Vaduzis registreeritud firma FVT Financial VIP Tourism Ltd (edaspidi FVT).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2008, 08:15
Otsi:

Ava täpsem otsing