Allmäe: tundub, et väike kasv on tulnud hinnatõusust

31. märts 2008, 16:14

Eesti Kaupmeeste Liidu juhatuse esimees
Heiti Allmäe sõnul on veebruarikuu jaekaubanduse 4% kasv ilmselt tulnud
hinnatõusust, tegelik tarbimine aga on vähenenud.

„Kui laenuturul intress tõuseb jõudsalt, siis mõjutab see ka kogu kaubandust,“ märkis Allmäe.

Statistikaamet teatas täna, et jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2008. aasta veebruaris eelmise aasta veebruariga võrreldes püsivhindades 4%. Samas oli selle aasta veebruaris tervelt üks päev rohkem kui eelmisel aastal, seega oli kasv peaaegu olematu.

“No sisuliselt ei muutunud jah midagi. Mis ma oskan öelda, eks põhilise tõusu on andnud ikka toidukaubad, mis moodustavad 65% sellest 4% kogukasvust. Eks toiduhinnad on tõusnud, tarbimine on kergelt miinuses. Tundub, et see väike kasv on tulnud hinnatõusust,“ märkis Allmäe.

„Kui muul majandusel läheb hästi, siis läheb ka kaubandusel hästi. Kindlasti tänu palkade tõusule on inimeste ostuvõime kasvanud. Eks ka kütusehinnad on mõjutanud. Meil pole kõike ülevaadet, kuidas laenude käitlemine käib, et kas inimesed saavad oma laenudega hakkama või mitte. Kui ei saa, siis vähendatakse esmajärjekorras ju tarbekaupade ostmist. Kuid süüa tahetakse ikka,“ märkis Allmäe.

Lähikuudeks ta erilist muutust ei ennustanud. „Esialgu tundub, et võib enam-vähem samaks jääda, suurt kasvu ei tohiks tekkida,“ ennustas Allmäe jaekaubandusettevõtete müüki järgnevatel kuudel.

„Rõivakaubandus on jällegi ilmas kinni. Talvekaupasid on vähem müüdud. Eelmise aasta märts oli küll soojem kui sel aastal, kuid nüüd, juhul kui aprill tuleb ilus ja soe, siis rõivakaubandus jääb samale tasemele, mis eelmisel aastal,“ tõi Allmäe näiteid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing