Nõudlus on ka diislikütuse räige hinnatõusu tegija

28. mai 2008, 15:19

Diisli ennenägematu hinnatõusu põhjusena
tuleb näha ka seda kütust pruukivate autode osakaalu tõusu, mistõttu
regionaalsed tootmisvõimsused ei pruugi kasvavat nõudlust katta.

2008.a. alguskvartalis olid 50% Soomes müüdud uutest sõiduautodest diislid. Võrreldes viie aasta taguse ajaga on see protsent kolm korda, 1990. aastaga võrreldes aga kümme korda suurem, kirjutas Helsingin Sanomat. Soomes tõstis oluliselt diiselmootoriga autode populaarsust nende tänavuse aasta algusest soodsamaks muutunud automaks. Euroopas oli eelmisel aastal müüdud sõiduautodest diisleid üle poole.

Tavapärane kütuseturu aastaring on kulgenud nii, et kevade tulekul väheneb naftatoodete tarbimine kütmiseks, kasvab aga autokasutamine. Nii on kevaditi langenud diislikütuse ja tõusnud bensiini hind, tänavu maikuus maksab aga diisel rohkem kui enam rafineeritud naftasaadus bensiin. "Tõesti hämmastav, sellist asja ma ei mäleta," ütles Soome nafta- ja gaasiala keskliidu tegevjuht Jarmo Nupponen.
Eestis ületas diislikütuse tanklahind täna 20 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2008, 08:46
Otsi:

Ava täpsem otsing