Diisliaktsiis paljudes ELi riikides Eestist madalam

Agnes Ojala 03. juuni 2008, 11:27

Ajakirjanik Sten A Hankewitz kirjutab oma
blogis, et võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega, on Eestis
suhteliselt kõrge diislikütuse aktsiisimäär.

Hankewitz otsis Euroopa maksude andmebaasist välja kõik avaldatud bensiini ja diisli aktsiisimäära ja võrdles neid. Kui bensiiniaktsiis on Eestis veidi alla keskmise taseme (0,359 eurot liitri kohta), siis diisli maksustamisel oleme uhkelt esimeste seas.

Diislikütuselt makstav aktsiis on Eestist madalam koguni neljas “vana Euroopa” riigis: Hispaanias, Portugalis, Taanis ja Kreekas. Samas on neis riikides kõrgem elatustase kui Eestis.

„Mis siis toimub? Jääme ikka endiselt selle juurde, et “Eesti kütuseaktsiisid on nagunii Euroopa Liidu miinimum”? Jääme endiselt selle juurde, et maksude kogumine on nii tähtis, et nii rikas riik kui Eesti on, võibki endale lubada teistest, rikkamatest riikidest kõrgemaid makse?“ küsib Hankewitz.

Blogija küsib, kuhu jääb meie eesmärk olla madala maksukoormusega riik, kahtlustades siis, et ehk tüürib Eesti nn väikse vastiku Põhjamaise „heaoluriigi“ poole, kus „nagu näiteks Taanis, maksustatakse eraldi seadustega jäätist (Taanis 3.40 DKK ehk ligi 7 EEK liitri kohta) ja šokolaadi ning nätsu (14.20 DKK ehk 28.40 EEK kilo kohta) jne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2008, 12:13
Otsi:

Ava täpsem otsing