Ökoööklubis toodavad elektrit tantsijate jalad VIDEO

14. juuli 2008, 11:27

Londonis Kings Crossi piirkonnas avas uksed
klubi Surya, mis väidab end olevat maailma esimene ökoööklubi.

Mõnede klubis kasutatud lahenduste puhul pole midagi uut: tualetis loputab potte vihmavesi, klubil on tuulegeneraator ja katusel päikesepaneelid.

Küll on klubis üks täiesti uudne viis elektri tootmiseks: tantsupõrand, millel tantsimine toodab elektrit.

Pealtnäha on põrand üsna tavaline, see koosneb puitkilpidest, kuid nende all on vedrud ja spetsiaalsed kristallidest koosnevad plokid, mille kokkusurumisel tekib elekter, mida nimetatakse piesoelektriks.

Põrandal liikuvad tantsijate jalad suruvad plokke kokku, tekib elekter, mis juhitakse spetsiaalsetesse akudesse. Selle elektri abil hoitakse ööklubi käigus, voolu saab nii valgussüsteem kui ventilatsioon. Tantsupõrandal liikujad laevad akusid pidevalt uuesti. Põranda abil loodab klubi toota 60 protsenti vajaminevast elektrist.

Klubiomanik, kinnisvaramogul Andrew Charalambous mõlgutab mõtteid, et kui elektrit peaks hakkama üle jääma, siis on võimalik seda ka ümbruskonnale müüa.

Sisekujunduses on kasutatud taaskasutatud materjale, näiteks on klubis diivan, mis on ümber ehitatud vanast vannist. Istmekatted ja kardinad on tehtud kanepikiust.

Klubi lubab tasuta sisse kõik, kes liiguvad jalgsi või jalgrattaga, muidu tuleb pileti eest lauale panna kümme naelsterlingit. Kuid sissepääsemise eeldus on allkiri avaldusel, millega klubikülastaja kohustub edaspidi tegema enda poolt kõik, et vältida kliimasoojenemist.

Plasmaekraanid, mida hoitakse samuti töös tantsupõranda abil toodetud elektriga, kuvavad klubilistele ülevaateid ja hüüdlauseid maailma hädadest. Klubis käinud BBC reporteri sõnul on üsna raske prognoosida, kuidas masendavad pildid ja laused klubikülastajaile mõjuma hakkavad.

Siiski pole täit kindlust, kas Surya on ikka maailma esimene ökoööklubi. Üsna samal põhimõttel toimiv klubi on olemas Hollandis ja Los Angeleses.

Reutersi videos ütleb ökoaudiitor Donnachadh McCarthy, et klubikatusele ehitatud tuuleturbiin ja päikesepaneelid on küll žestina kenad, kuid nende abil toodetud elektri kogust ei saa siiski nimetada märkimisväärseks

Vaata Reutersi videot!

object height="360" width="450">

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. September 2008, 08:09
Otsi:

Ava täpsem otsing