Lektor peab eluasemelaenu intressi tõusu võimalikuks

19. september 2008, 16:52

Rootsi Swedbank võib seoses eluasemelaenu
intressi tõstmisega teatada ka Swedbank Eestile, et laenuvahendite kallinemisega
ollakse sunnitud piirmäära tõstma, ütles Estonian Business
School külalislektor Sergei Järv, kuigi lihtne see pole.

"Olles Rootsi Swedbanki tütarfirma, on Swedbank Eesti (endine Hansapank) iseseisev juriidiline isik. Swedbank Eestil on oma turg, kus ta tegutseb. Lähtepunktiks määra suurendamisel on Euroopa Kekspanga poolt refinantseerimise määra tõstmine. Antud juhul ei puutu protsendimäära suurendamine Rootsis Swedbanki poolt de jure Eestisse, kuid de facto sõltub kõik sellest, kust laekub raha kohalikesse finantsstruktuuridesse, näiteks meie Swedbanki. Võib juhtuda, et pank teatab elanikkonnale, et oma põhivahendid saab ta Swedbankist ning seoses laenuvahendite kallinemisega on sunnitud piirmäära tõstma," seletas Estonian Business Schooli külalislektor kodulaenu protsendimäära tõstmise võimalust.

Tema arvates on taoline stsenaarium võimalik ka Eestis. "Selleks on pangal vabad käed. Igal juhul ei saa taoline tõus toimuda ilma kooskõlastuseta Eesti Keskpangaga, see tähendab, asi ei ole nii lihtne," jätkas ta.

Järv soovitab uurida oma laenulepingut. Seal on kindlasti olemas säte selle kohta, et pank võib protsendimäära korrigeerida.

Swedbank tõstis Rootsis alates tänasest ujuvat eluasemelaenu intressimäära 5,95 protsendilt 6,23%-le. Kaheks aastaks fikseeritud eluasemelaenu intressimäär tõstetakse 5,94 protsendilt 6,14 protsendi juurde ja viieks aastaks fikseeritud eluasemelaenu intress kerkib 6,10 protsendilt 6,25% protsendini, kirjutas Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2008, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing