Sampo: eriti kallinevad pikaajalised laenud

Piret Reiljan 24. september 2008, 10:14

"Eriti kallinevad just pikemate
tähtaegadega laenud, kus on täna näha olulist marginaalide tõusu. Hõlpsa ja pika
krediidi aeg on läbi," teatab Sampo Panga finantsdirektor Ivar Pae.

Pae lisab, et mis puudutab eraisikute ja ettevõtete intressimarginaale, siis kahe-kolme aasta perspektiivis on ette näha mõlema tõusu. "Krediidikriisi tõttu on laenu-ja kapitaliturgudel pankade finantseerimise kulu oluliselt suurenenud, mis otseselt kandub edasi laenuvõtjatele," nendib ta.

Euribori tõusu on Pae sõnul tänavu mõjutanud peamiselt kaks tegurit: esiteks kõrgenenud inflatsiooniootused ja teiseks, võib-olla peamiseks, rahvusvaheline krediidikriis, mis on mõjutanud pankadevahelist rahaturgu. "Seetõttu niikaua, kuni puuduvad selged väljavaated krediidikriisi lõppemisele ja selle mõjudele pangandusele ning finantsvahendusele laiemalt, on raske oodata Euribori langust," ei anna ta eriti lootust Euribori kiireks alanemiseks.

Sampo on konkurentidest SEB-st ja Swedbankist pisut optimistlikum tuleva aasta laenukasvu osas. Kui Swedbanki grupi Balti panganduse juht Erkki Raasuke ja SEB Eesti juht Ahti Asmann on valmis ka laenumahu null-kasvuks, siis Sampo finantsdirektor Pae usub, et kuigi laenude kasvutempo järgmisel aastal võrreldes varasemate aegadega oluliselt pidurdub, siis täielikku seiskumist pole näha. "Turu kasvu ennustame suurusjärgus 8%," sõnab Pae.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2008, 12:02
Otsi:

Ava täpsem otsing