14. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Barclays ja Danske: aktsiaid ostma!

Järgmisel kahel-kolmel nädalal tuleb aktsiaid kokku krabada käte ja jalgadega - praegu on ajalooline võimalus aktsiatega raha teha, väidavad Barclays Capitali ja Danske Banki analüütikud Taani majanduslehe Börsen tänases kaaneloos.

„Usume, et aktsiad hakkavad praegustelt tasemetelt pakkuma pikaajalise perspektiiviga investoritele häid ostuvõimalusi. Ja sellist võimalust, mida tavaliselt tuleb ette vaid üks kord inimpõlve jooksul,“ Ütles Barclays Capitali peastrateeg Tim Bond.

Isegi kui 2009. a ootab ees majanduslangus, on aktsiad täna juba liiga madalale hinnatud. „Kui ajalugu eeskujuks võtta, võib eeldada 10 aastat kahekohalisi tootlusnumbreid,“ jätkas ta.

Lühiajaliselt võib veel ette tulla tagasilangusi, kui eile vallandunud eufooria järgi annab. „Keegi ei tea kus põhi on, kuid minu tunne ütleb, et lähinädalatel on see käes,“ ütles Bond.

Taani Danske Banki peastrateeg Morten Kongshaug ütleb, et on Tim Bondiga 100% nõus. „Väga paljud räägivad, et tulevad sama hullud ajad kui 1930nendatel ja et hullem on alles ees. Kuid seekord on paljud asjad teisiti. Maailmamajandusel on mitu mootorit nagu Hiina ja India ja meil on tööstussektor, mis on tugevam kui toona,“ lisas ta omalt poolt.

„Me ei eita, et finantskriis kasvab üle majanduskriisiks. Ees on majanduslangus. Tänastest aktsiakurssidest võib aga välja lugeda nagu ei tuleks kriisil mitte kunagi lõppu. Võib öelda, et kõvasti on üle reageeritud,“ ütles Tim Bond.

Suure Depressiooni asemel tõmbaks Tim Bond paralleele pigem Põhjala panganduskriisiga 90nendatel aastatel. Ka siis tuli riikidel sekkuda ning üsna varsti olid aktsiad jälle tõusul.

Euroopa aktsiad pole nii odavad kui täna olnud 1970nendatest aastatest. P/E näitajad on poolitunud. Nüüd kus riikide päästekavad levivaid kui ringid veepinnal, on jälle aeg fundamentaalnäitajaid tõsiselt võtta.

„Me pole üldse märganud, et aktsiad on korralikult peksa saanud kuna ülejäänud osa finantssüsteemist oli halvatud. Me pole mõistnud, mis on selle tohutu võimenduse tähendus struktureeritud toodetes. Kui need turud lukku läksid ja õigeid hindu polnud, müüsid investorid ainsaid likviidseid varasid – aktsiaid,“ ütles Morten Kongshaug.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt