Inspektsioon: oleme eluasemelaene puudutava info kohta välja andnud oma juhendi

04. november 2008, 16:11

Finantsinspektsioon kommenteeris Sampo
panga kodulehele veel täna hommikuse seisuga üles pandud vale
informatsiooni fikseeritud intressimäära kohta laenulepingus, öeldes, et
finantssektori toimimise aluspõhimõtteks on, et pooled ei anna teineteisele
eksitavat informatsiooni.

Finantsinspektsiooni kommunikatsioonijuhi Malle Aleksiuse sõnul on finantsinspektsioon eluasemelaene puudutava info kohta välja andnud oma juhendi "Nõuded eluasemelaenu kohta avaldatavale lepingueelsele teabele".

Aleksius tõi välja mõned punktid antud juhendist:

4.4. Kliendile esitatav teave peab olema õige, täpne, üheselt mõistetav, informatsioon ei tohi olla eksitava sisuga ning sealt ei tohi välja jääda ega puududa midagi, mis mõjutaks oluliselt informatsioonis esitatud andmete sisu või tähendust või nendest arusaamist, lähtuvalt mõistlikkuse põhimõttest.

4.5. Teave ei tohi sisaldada peiteinformatsiooni, mille paigutusest või esitusviisist tulenevalt võib kliendil olla raskendatud laenutingimustega seotud asjaolude mõistmine või see võib soodustada eksitava arusaama tekkimist laenutingimustega seotud asjaoludest."

Juhend tervikuna on leitav aadressilt: http://www.fi.ee/?id=2897

Alates oktoobrist kehtivad Sampo panga klientidele aga uued laenutingimused, mis puudutab eelkõige laenuintressi marginaali muutmise osa. Kodulehel jäi see aga muutmata. Sampo pank sai oma veast aru ja vabandas klientide ees. Muudetud tekst on järgmine:

Erinevad intressi fikseerimise võimalused

Euribor on euro ametlik hind ehk intressimäär üleeuroopalisel pankadevahelisel rahaturul. Euribor muutub küll iga päev, kuid laenulepingus fikseeritakse intressimäär Teie poolt valitud perioodiks. Marginaal on intressimäära fikseeritud osa, mis muutub kas panga ja laenusaaja kokkuleppel või mida on pangal põhjendatud juhtudel õigus ühepoolselt muuta.

Algne tekst oli:

Erinevad intressi fikseerimise võimalused

Euribor on euro ametlik hind ehk intressimäär üleeuroopalisel pankadevahelisel rahaturul. Euribor muutub küll iga päev, kuid laenulepingus fikseeritakse intressimäär Teie poolt valitud perioodiks. Marginaal on intressimäära fikseeritud osa, mis ei muutu.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2008, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing