Moody’s muutis Leedu reitinguväljavaate negatiivseks

07. november 2008, 14:13

Reitinguagentuur Moody’s kärpis täna Leedu
valitsuse krediidireitingu väljavaate stabiilselt negatiivseks.

Litis ja välisvaluutas võla reitinguks on A2 negatiivne.

Agentuur põhjendas reitingu väljavaate langetamist majanduskasvu järsu pidurdumisega, millele lisavad hoogu ülemaailmse finantskriisi negatiivsed mõjud. Selle tagajärg on, et valitsuse finantsid lähevad arvatust suuremasse miinusesse arvatust pikemaks ajaks.

„Järjest enam on märke, et Leedu majandusel on ees raske kohanemine, mis võib kesta mitmeid aastaid,“ kommenteeris Moodys’e vanemanalüütik Kenneth Orchard. Leedu „SKP kahanes juba enne seda, kui globaalne likviidsuskriis septembri keskel teravnes. Arvestades Leedu suhteliselt suurt jooksevkonto defitsiiti, tundub majanduse „mürtsuga maandumise“ stsenaarium nüüd vältimatu,“ ütles Orchard.

Mingit ränka finantskriisi Moody’s Leedule siiski ei ennusta. Nagu Lätis ja Eestis stabiliseerib olukorda Põhjala pankade suur osakaal Leedu pangandusturul. See peaks ära hoidma ka välisraha sisevoolu täieliku peatumise. Ka ei ole Leedu valitsusel selliseid võlakohustusi, mis vajaks lähiaastatel refinantseerimist. Kui aga riigi maksebilansi olukord peaks edasi halvenema, võib ka Leedul tekkida vajadus abi paluda Rahvusvaheliselt Valuutafondilt või Euroopa Liidult. „Hiljuti Ungarile antud abipakett näitab, et ELi liikmed võivad vajadusel arvestada olulise rahalise toetusega,“ ütles Orchard.

Moody’s selgitab, et reitinguväljavaate muutmine oli eelkõige tingitud Leedu valitsuse nõrgenevast rahalisest seisust. Ilmselt tuleb Leedu valitsusel laenu võtta, et toime tulla järjest kasvava eelarvedefitsiidiga. „Samuti ei saa välistada, et valitsusel tuleb anda finantsabi mõnedele kohalikele pankadele,“ ütles Orchard.

Moody’se põhistsenaarium Leedu majanduse kohta näeb ette raske surutise aastatel 2009-2010 ning valitsuse võlakoorma kasvamise ca 10%le SKPst, ütles Orchard. Võimalik on reitingu langetamine ühe pügala võrra tasemele A3.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. November 2008, 14:13
Otsi:

Ava täpsem otsing