Moody’s kärpis Läti riigi reitingut

07. november 2008, 13:05

Reitinguagentuur Moody’s kärpis täna Läti
valitsuse lati- ja valuutakohustuste reitingut tasemelt A2 tasemele A3 ega
välista uusi kärpeid.

Agentuur põhjendas reitingu langetamist ülemaailmse likviidsuskriisi teravnemisega, millel on väga tugev negatiivne mõju Läti majandusele.

„Läti kui suur kapitali importija on rahvusvaheliste finantsturgude likviidsusprobleemidele eriti tundlik,“ kommenteeris Moodys’e vanemanalüütik Kenneth Orchard.

„Läti majandus oli nõrgas seisus juba enne ülemaailmsete kapitaliturgude hangumist septembri teises pooles ja oktoobris,“ jätkas ta. Nüüd on alust arvata, et majanduslangus Lätis kujuneb veel rängemaks. „Ülemaailmne likviidsuskriis põhjustab tõenäoliselt šoki Läti panganduses, mille mõjud annavad tunda kogu ülejäänud majanduses,“ ütles Orchard.

Asjaolu, et suur osa Läti pangandusest on suurte Põhjala pankade kontrolli all, toob olukorda teatud stabiilsust ja leevendab likviidsuskriisi mõju. Rootsi valitsuse abipakett Rootsi pankadele aitab ka nende tütarettevõtteid Lätis, leevendades likviidsusprobleeme. Samas on Lätis rida kohalikke panku, mis 2009. a riskivad likviidsuskriisi sattuda. „Kui Euroopa sündikaatlaenude turul olukorda 2009. a alguses ei parane, on valitsus ja keskpank võib-olla sunnitud pankadele appi minema,“ ütles Orchard.

Moody’s prognoosib, et Läti valitsuse võlakoorem eelolevatel aastatel järsult kasvab. Valitsus peab võtma laenu järjest kasvava eelarvedefitsiidi katteks. Pole välistatud, et valitsusel tuleb toetada ka suuremaid ettevõtteid, eelkõige panku.

Kui olukord edasi halveneb, võib Läti olla sunnitud Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja/või Euroopa Liidult abi paluma oma maksebilansi toestamiseks.

Ning kui olukord halveneb, ei välista Moody’s Läti riigi reitingu alanemist veel ühe pügala võrra tasemele Baa1.

Täna alandas Moody's ka Eesti ja Leedu krediidireitingu väljavaate stabiilselt negatiivseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. November 2008, 13:50
Otsi:

Ava täpsem otsing