Konkurents: 50% vihjeid alusetud

11. november 2008, 12:11

Konkurentsiameti järelevalveosakonna
juhataja Juhan Põldroos ütles tänasel konkurentsiameti konverentsil, et pooled
neile saabuvad rikkumise vihjed on alusetud.

"Olime sunnitud muutuma mõnevõrra valivamaks ja otsustama, millega me üldse tegeleme," kommenteeris Põldroos konkurentsiameti struktuurimuudatusi, mille tulemusel jäi 33 töötajast alles 17. Iga töötaja kohta tuleb praegu neli käimasolevat menetlust.

Seetõttu võtab konkurentsiamet uurida vaid neid vihjeid ja kaebusi, millel käegakatsutavat väljundit näeb. Konkurentsialased kriminaaluurimised on aga ameti prioriteediks. Põldroos ütles samas, et kokkuleppel prokuratuuriga ei soovi ta pooleliolevatest kartellimenetlustest lähemalt rääkida.

Valdkondade järgi jagunevad konkurentsiametis lahatavad rikkumised praegu riigihangete, jäätmemajanduse, kaubanduse ning pankade kaardimaksetega seotuiks.

"Praktiliselt igal jäätmemajanduse alal on mingit liiki menetlus alustatud," märkis Põldroos, öeldes samas, et kohalike omavalitsuste soov jäätmemajandust suunata on konkurentsile halvasti mõjunud.

Kaubanduse vallas tegeleb konkurentsiamet praegu juhtumitega, kus hulgimüüjad ja maaletoojad jaekaupmehi orjastada püüavad. "Oluline on, et kui keegi tahab hakata midagi maale tooma, ei põrkuks ta selle vastu, et olemasolevad hulgimüüjad on kogu süsteemi ära blokeerinud," selgitas Põldroos.

Kaardimaksete uurimises juhindub Eesti konkurentsiamet Euroopa konkurentsiameti sammudest. "On saadud päris palju informatsiooni Euroopa konkurentsiameti tegevusest, kes on teinud arvukalt ettekirjutusi Visale ja Mastercardile," rääkis Põldroos, kelle sõnul võib konkurentsiametit tinglikult nimetada ka konkurentsipolitseiks.

Konkurentsiameti juht Märt Ots rääkis, et kui veel viis aastat tagasi oldi Eestis arvamusel, et turg ei vaja sekkumist, siis täna võib öelda, et vaba turumajandus on küll hea, aga ilma regulatsioonideta see ei toimi. "Loomulikult ei kutsu ma üles, et peame taas üle minema reguleeritud majandusele," pehmendas Ots öeldut ja lisas, et vaba konkurents võiks säilida valdkondades, mis pole tarbijate seisukohast nii väga elutähtsad ja kus looduslik valik on end õigustanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. November 2008, 15:03
Otsi:

Ava täpsem otsing