Majandussurutis tekitab kartellibuumi

11. november 2008, 12:38

Konkurentsiadvokaadi Risto Rüütli sõnul
tunneb majandussurutise ära sellest, et ettevõtted hauvad rohkem kartelliplaane
ja sõlmivad tavalisest usinamalt keelatud ärikokkuleppeid.

"Üks majandussurutise tunnuseid on see, et kartellid on kergemad tekkima. Ettevõtted tahavad oma positsiooni kas seaduslikult või vähem seaduslikult kindlustada," rääkis Glikman Partners vandeadvokaat Risto Rüütel tänasel konkurentsiameti konverentsil.

"Minu soovitus konkurentsiametile on teha rohkem teavitustööd, selgitada, mis on keelatud ja mis on lubatud," lisas Rüütel. Advokaadi sõnul võiks konkurentsiamet panna näiteid keelatud kokkuleRisto RüütelRisto Rüütelpetest ja neile järgnevaist karistusist üles ka oma veebilehele.

"Sageli on konkurentsiameti koduleht ainus koht, kust ettevõtted infot saavad. Ehkki saab pöörduda ka advokaadi poole, tullakse advokaadi juurde tihtilugu alles siis kui alanud on tulekahju, oleks vaja aga tulekahju ära hoida," märkis Rüütel.

"Üks moodus saada konkurentsieelist on konkurendi peale kaevata, kuna siis (kui ettevõte on konkurentsiameti hambus - toim) pole aega enam oma põhitegevusega tegelda," rääkis advokaat.

Rüütli juurde on tulnud ettevõtjaid, kes soovivad konkurentsiametile kaebust esitada. Advokaat manitseb neid oma soove hoolikalt kaaluma, sest kui konkurentsiamet menetlusega ka alustab, on ettevõtjad uurimise lõppemise ajaks tõenäoliselt ise juba unustanud, millest neil tüli tekkis.

Samas on konkurentsiameti otsus kaalukas tõend kohtus, kui üks ettevõte teiselt tsiviilkahju peaks sisse nõudma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. November 2008, 15:03
Otsi:

Ava täpsem otsing