20. november 2008 kell 22:00

Erakordne muusik Midori

Midori erakordne musikaalsus ilmnes juba teisel eluaastal ja seitsmeaastasena mängis ta esmakordselt avalikkuse ees, esitades Paganini soolokapriise.

11-aastasena tegi Midori debüüdi New Yorgi Fil-harmoonikutega Zubin Mehta juhatusel.

Pärast legendaarset kontserti Tangelwoodis Leonhard Bernsteini juhatusel, kui kahel korral esituse jooksul purunes tema viiulikeel ja ta pidi kasutama nii kontsertmeistri kui ka abikontsertmeistri instrumenti, saabus Midori maailmakuulsus. See sisaldab saavutusi meisterliku muusikuna, novaatorina ja laste haridusse panustajana.

1992. aastal asutas Midori mittetulundusühingu Midori & Friends, mis on võimaldanud muusikalise hariduse juba rohkem kui 130 000 lapsele New Yorgis. Talle on omistatud auväärne Avery Fisher Prize, mille abil ta käivitas omakorda mitu muusikute abistamise ja klassikalise muusika propageerimise programmi: "Music Sharing" (Jaapanis) ja "Partners in Performance" (USAs).

Samuti annab ta kogu maailmas noortele viiuldajatele meistriklasse. Midori esineb aastas ligi sajal kontserdil.

Tema esinemisgraafik hõlmab sooloesinemisi, kammerkontserte ja ülesastumisi maailma kõige mainekamate orkestrite ees. Hooajaks 2008/2009 nimetas ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Midori ametlikuks rahusaadikuks.

"Asjalood on nii, et viiuldaja Midori ei interpreteeri, vaid toimib sarnaselt teatritavadega, kehastudes ümber muusikasse, just nii nagu näitlejad seda teevad." Heiko Jung (TZ, 2006)

2008. aastal ilmus Midorilt kaks CDd kaubamärgi all Sony BMG Masterworks, millele ta eksklusiivselt salvestab: plaat Johann Sebastian Bachi ja Béla Bartóki sonaatidega; ning topeltplaat "The Essential Midori".

Midori mängib Hayashibara Fondile kuuluval Guarnerius del Gesu valmistatud viiulil Ex-Huberman aastast 1734.

Tallinnas esitab Midori koos USA pianisti Charles Abramoviciga kauni klassikalise kava Johann Sebastian Bachi, Ludwig van Beethoveni, Franz Schuberti ja Gabriel Fauré sonaatidest viiulile ja klaverile.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum