Balti riigid tüürivad ühiselt Põhjala elektriturule

21. november 2008, 15:37

Kolme Balti riigi peaministrid otsustasid
oma tänasel kohtumisel Tartus, et Balti riigid peavad moodustama ühise energia
hulgimüügituru ning ühinema koos aastaks 2013 Põhjamaade elektri
hulgiturgudega.

„See aitab kaasa kõigi kolme riigi majanduse tõusule,“ kommenteeris Andrus Ansip pressikonverentsil. Tema sõnul aitab Põhjamaade elektriturgudega ühinemine suurendada kindlustunnet, et tagatud on pidev energiaga varustamine.

Enne ühinemist on aga vajalik harmoniseerida energeetikaga kauplemise reeglid Balti riikides, rõhutas Ansip. „Energeetikaturu regulatsioonid erinevad praegu detailide poolest ja need detailid segavad elektrienergiaga kauplemisel,“ ütles Ansip. Tema sõnul tuleb enne ühinemist Põhjamaadega otsustada ka Estlink 2 kaabli ja Rootsi-Balti elektrikaabli ehitamine. „Kuhu riiki Rootsi-Balti kaabel ehitada, peavad osalised üksmeelele jõudma,“ lisas Ansip.

Kuna Leedu peab järgmisel aastal sulgema Ignalina tuumaelektrijaama teise osa, siis käsitlesid Balti riikide peaministrid oma kohtumisel ka Leedu uue tuumajaama projekti. Ansip ütles pressikonverentsil, et ta usub Leedu uue tuumajaama valmimisse, kuid selle projekti tempo ei vasta ootustele. Ansipi sõnul on see üks põhjustest, miks Eesti oma tuumajaama projekt on endiselt õhus idee tasemel, millega tasuks töötada. „Peame mitmekesistama oma elektrienergiaportfelli,“ lausus Ansip. „Meil on piisavalt põlevkivi, et võiksime sellest toodetud elektrienergiat isegi eksportida. Kuid kui me peame hakkama süsinikdioksiidi kvooti juurde ostma, siis läheb elektrienergia tootmine põlevkivist liiga kalliks.“

Ansip lisas, et oma tuumajaama projekti arendamisel tuleks kindlasti teha koostööd teiste riikidega, näiteks Soomega.

Eile ja täna kohtusid Tartus meie peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Ivars Godmanis ja Leedu peaminister Gediminas Kirkilas, et rääkida koostööst majanduse, energeetika ja kaitsepoliitika vallas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. November 2008, 14:55
Otsi:

Ava täpsem otsing